ARTIČOKA – PRIRODNA ZAŠTITA JETRE

Artičoka se često pominje među lekovitim biljkama „za čišćenje“. Sadrži gorka jedinjenja: cinaropikrin, cinarin, razne minerale i velike količine vitamina A. Dejstva potiču od gorkih specifičnih jedinjenja koja stimulišu jetru da ima brži protok žuči, a preporučuje se i u uslovima loše probave (varenje hrane).

Artičoka je bogata dijetalnim vlaknima – inulinom, koji deluju kao probiotik i podstiču rast korisnih bakterija u crevima i tako pomažu u uspostavljanju povoljne ravnoteže crevne mikroflore. Ovo smanjuje nivo toksina koji dospevaju u jetru i održava zdravlje celog organizma.

Redovna konzumacija artičoke stimuliše rad jetre i pomaže smanjenju nivoa masti i holesterola u krvi.

Artičoka pomaže u smanjenju visokih nivoa holesterola i triglicerida u krvi povećavajući razgradnju holesterola kroz jetru i izbacujući višak holesterola. Ova dva procesa su prirodni mehanizmi za smanjenje povišenog holesterola u telu, za razliku od nekih lekova koji blokiraju njegovu sintezu.

POZITIVAN EFEKAT NA JETRU

U novije vreme pokazalo se da cinarin, jedinjenje pronađeno u artičokama, ima pozitivan efekat na jetru i pospešuje njenu detoksikaciju. U isto vreme, jedinjenje silimarin deluje kao antioksidans koji pomaže u obnavljanju zdravog tkiva jetre.

Ekstrakt artičoke pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola, podstiče regeneraciju ćelija jetre, pomaže kod mučnine, nadimanja, gorušice i u potpunosti podržava funkcionisanje digestivnog sistema.

ALE ekstrakt, sadržan u artičoki, moćan je antioksidans koji se koristi za detoksikaciju tela i deluje protivupalno, što znači da pomaže kod poremećaja digestivnog sistema – nadimanja, gasova, refluksa, mučnine i bolova u stomaku.

Istraživači u Velikoj Britaniji otkrili su da ekstrakt artičoke smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL). Kada se nivo holesterola dosta poveća iznad normalnog pacijentima se prepisuju lekovi (statini), koji mogu imati potencijalno štetne neželjene efekte (malaksalost, osip, bolovi u mišićima).

Nature Essential – Artichoke možete poručiti online:

https://springwell.rs/proizvodi/nature-essential-articoka/

Nature Essential – Artichoke možete kupiti u apotekama: Lilly, Benu, Galen, DM drogerijama i svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na telefonski broj: 018 576 120
Svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)