Aerobik vs Pilates: Sa kojim vežbama brže do neodoljivog tela

Gojaznost, jedan od najvećih javnih zdravstvenih problema i izazova današnjeg društva, globalno je prihvaćena kao važan promenljiv zdravstveni rizičan faktor hroničnih bolesti, kako u razvijenim, tako i u nerazvijenim zemljama.

Perth-Clinical-Pilates-for-Lumbo-Pelvic-Stability

Danas će naš fokus biti na dva najčešće primenjena fitnes programa za dame, a to su aerobik i pilates metode vežbanja.

 

U istraživanju je učestvovalo 40 žena, starosti 38 ± 6,7 godina. Sve ispitanice su iz Beograda. Bile su podeljene na dve jednake grupe po 20 učesnica, od kojih je prva grupa upražnjavala program vežbanja aerobik, tri puta nedeljno u trajanju od 60 minuta, dok su ispitanice druge grupe vežbale pilates dva puta nedeljno po 60 minuta. Program je sprovođen četiri meseca u kontinuitetu.pilates

Da vas ne bih zamarao koja sve merenja smo vršili izdvojiću samo jedan parametar koji je svima vama poznat, to je BMI indeks i on će nam biti pokazatelj uspešnosti ova dva programa vežbanja na redukciju telesne mase.

Rezultate koje smo dobili su bili i očekivani, potvrđeno je da aerobik u većoj meri utiče na smanjenje telesne mase od fitnes programa pilates.

U obzir moramo uzeti i da je pilates sprovođen dva puta nedeljno dok je aerobik praktikovan tri puta nedeljno. Sve u svemu, rezultati su sledeći:

Aerobik:

1. Prvo merenje BMI 26,7;
2. Drugo merenje BMI 20,6.

Pilates:

1. Prvo merenje BMI 26,3;
2. Drugo merenje BMI 22,7.

Postoje evidentne razlike u efikasnosti jednog i drugog programa, mi smo merili samo smanjenje telesne mase, koje je pokazalo da je aerobik u prednosti, ali moramo takođe konstatovati da pilates metodom vežbanja efikasnije jačamo i oblikujemo mišiće CORA-a, odnosno stomaka i mišiće donjeg dela leđa.

Najbitnija stvar je svakako da počnete sa vežbanjem, bilo koji program da odaberete imaćete određeni rezultat, izbor je veliki i samo na vama.