4 vežbe za jutarnje buđenje

STRUČNJACI savetuju da bi trebalo da se budimo polako i nežno, ali većina osoba odmah „skače“ već na prvi zvuk budilnika i u najvećoj žurbi obavlja jutarnje pripreme, oblači se, na brzinu otpije dva, tri gutljaja kafe, a malobrojni poneki zalogaj doručka i trče da se suoče sa brojnim dnevnim obavezama.

Ukoliko ste i vi takvi, nemojte da se čudite ako ste uvek napeti i pod stresom, već probajte da malo usporite proces buđenja, odložite desetak minuta ustajanje iz kreveta i naterate se da svako jutro uradite nekoliko vežbi, koje će vam pomoći da bistre glave započnete dan.

1. Dok ste još u krevetu, ispružite se na leđa, podignite ruke iznad glave i prepletite prste. Glava bi trebalo da je u ravni kičme, ne na jastuku. Noge savijte u kolenima, udahnite duboko i kolena lagano spuštajte na levu stranu, a ruke istovremeno pomerajte na desnu. Polako izdahnite, promenite stranu. Sve pokrete možete da izvedete i pod pokrivačem.

2. Sedite na krevet, ispravite noge i kičmu, a ruke položite na potiljak. Lagano spuštajte gornji deo tela, trudeći se da desni lakat što više približite desnom kolenu, savijajući lagano levu nogu u kolenu i podižući je uvis. Vežbu ponovite šest puta, pa promenite stranu. Trudite se da disanje sinhronizujete sa pokretima koje izvodite.

3. Lezite na krevet, ruke opustite niz telo, noge blago savijte u kolenima i tabanima se oduprite o dušek. Lagano podignite levu nogu i približite je grudnom košu, pazite da vam stopalo ostane pod pravim uglom. U tom položaju pokušajte da nožne prste savijete na dole, a petu podignete. Vežbu ponovite šest puta, pa promenite stranu.

4. Ostanite u istom, ležećem, položaju ruku položenih uz telo. Udahnite duboko i lagano podižite karlicu uvis, do visine grudnog koša. Ostanite u tom položaju pet sekundi, pa lagano izbacujući vazduh iz pluća, vratite se u ležeći položaj.

Vežbu ponovite 10 do 15 puta.