Eukaliptus: savršen izbor za sezonske prehlade

U danasnje vreme, travari sirom sveta najcesce preporucuju upotrebu eukaliptusa za lecenje gripa i prehlade, ili u drugim slucajevima kada je ispoljen problem sa respiratornim organima. Pored toga sto unistava bakterije, etericno ulje eukaliptusa povoljno utice na bronhije i podstice izlucivanje sluzi.

U praksi se koriste listovi eukaliptusa u obliku caja, tinkture, praha ili etericnih ulja i to u slucajevima:

– Upale sinusa
– Akutnog bronhitisa
– Hronicnog bronhitisa
– Upale grla
– Kaslja
– Groznice
– Prehlade
– Gripa

Čaj od eukaliptusa priprema se tako sto se u 2 dl kljucale vode ubaci jedan ili dva prstohvata lisca eukaliptusa da prokuva svega nekoliko sekundi. Kada se skloni sa vatre potrebno je da odstoji 10 minuta. Nakon cedjenja i kada se malo prohladi pije se i to po 2-3 solje dnevno.

Etericno ulje eukaliptusa je narocito korisno u slucaju prehlade i upale sinusa, kao sredstvo za inhalaciju. Priprema se tako sto se 2-3 kapi ulja i nekoliko kapi alkohola dodaju u vrucu vodu, (ne kljucalu). Inhalaciju treba obavljati nekoliko puna dnevno u trajanju od 10-15 minuta.

 

Napomena: Ulje eukaliptusa ima veoma snazno dejstvo, pa ga ne trebaju koristiti deca ispod 6 godina starosti, trudnice, dojilje, kao ni osobe koje boluju od astme.