Vežbajte sa svojim detetom

Kako je svima nama svaki minut dragocen, potrebno je svoje vreme dobro ili drugačije organizovati. Volele biste da vežbate, ali je dete, ili još uvek malo da biste ga ostavili ili nema ko da ga čuva.

Vežbajući sa svojim detetom jedan sat dnevno, minimum tri puta nedeljno u istom trenutnku činite nekoliko dobrih stvari. Vaše dete
radi korektivne ili preventivne vežbe za deformitete leđa, grudi, nogu, stopala, dok vi takođe vežbate, ali i uživate u zajednički provedenim trenucima.

Trend porasta deformiteta kod dece je veliki, najbolji način je da na problem delujete preventivno ili ako je za preventivu kasno, onda vežbama koje će problem rešiti.

U Srbiji su, što se tiče deformiteta kod dece, najviše izraženi problemi sa leđima, to su kifoza i lordoza. Da bi problem kifoze rešili, potrebno je raditi vežbe koje jačaju mišiće leđa, ali i vežbe koje istežu grudne mišiće. Što se tiče lordoze, potrebno je da deca rade vežbe za jačanje stomaka i istezanje mišića zadnje lože i mišića sedalne regije.

Kako su ipak svi deformiteti kod dece veoma različiti, na samom početku je neophodno potražiti savet od lekara ili profesora fizičkog u školi ili vrtiću koji će vas usmeriti na konkretne vežbe za vaše dete.

Iskoristite zajedničke trenutke sa vašim detetom da se družite, ali i da kvalitetno vežbate, jer vežbanje je zdravlje.