Artičoka – mali zeleni afrodizijak

Artičoka je biljka koja se gaji uglavnom u priobalnom području, Južnoj Evropi i Mediteranu. Smatra se za jednu od najstarijih namirnica koja se najduže koristi, a mi vas danas upoznajemo sa njenim lekovitim svojstvima i naravno ukusnim receptom.

Stari grci i rimljani su artičoku koristili kao afrodizijak i verovali su da im ona pomaže za dobivanje muškog potomstva. S vremenom je svrstana u vrhunsku deliciju koja je čak postala i predmetom ilegalne trgovine pa ju je njujorški gradonačelnik 30-tih godina zabranio. Danas je artičoka dostupna svima, ali i dalje spada među vrhunske delicije.

Artičoka je veoma zdrava biljka prepuna hranjivih materija. Bogata je folnom kiselinom, vitaminima C, K i B , gvožđem, kalcijumom, fosforom i magnezijumom. Zbog velikih količina folne kiseline koje sadrži preporučuje se kao pomoć pri začeću, a poznato je i da folna kiselina pomaže pri zdravom razvoju ploda.

Ova biljka snižava loš holesterol, a podiže nivo dobrog holesterola. Sjajna je kao preventiva za mnoga srčana obolenja, kalcifikaciju krvnih sudova, infarkt, moždani udar i anginu pektoris. Nauka je dokazala da lišće artičoke povećava proizvodnju žuči u organizmu koja rastvara masti i holesterol i tako sprečava nastanak kamenaca. Cinarin koji artičoka sadrži u pojedinim zemljama se koristi u medicinske svrhe kao terapija za žučna obolenja.

Takođe, artičoka pomaže pri poboljšanju probave i ubrzanju metabolizma pa se tako često koristi kao pomoć pri mršavljenju. Imate li i jedan razlog da ne probate ovu deliciju?

Mi vam danas donosimo i jedan brzi recept:

Hrskave artičoke sa umakom od limuna

Sastojci:

Hlebne mrvice

Italijanski začini (origano, bosiljak)

Prstohvat tucane ljute paprike

400 g srca artičoke

Kašika kisele pavlake

Kašičica soka od limuna

Kašičica limunove korice

Rernu uključite na 200C i namastite tepsiju. Hlebne mrvice pomešajte sa italijanskim začinima i tucanom ljutom paprikom. Srce artičoke (ako su iz konzerve) jednostavno iscedite i isecite na četvrtine, ako su sveže blanširajte ih u slanoj vodi oko 2 minuta ocedite i osušite papirnim ubrusima. Nakon toga uvaljajte artičoke u smesu od začina i hlebnih mrvica, poslažite na pleh za pečenje i pecite oko 15 minuta, s tim da ih morate okrenuti jednom.

Za umak pomešajte pavlaku sa limunovom koricom i sokom i poslužite sa toplim artičokama.