Artičoka – mali zeleni afrodizijak

Artičoka je biljka koja se gaji uglavnom u priobalnom području, Južnoj Evropi i Mediteranu. Smatra se za jednu od najstarijih namirnica koja se najduže koristi, a mi vas danas upoznajemo sa njenim lekovitim svojstvima i naravno ukusnim receptom.

Stari grci i rimljani su artičoku koristili kao afrodizijak i verovali su da im ona pomaže za dobivanje muškog potomstva. S vremenom je svrstana u vrhunsku deliciju koja je čak postala i predmetom ilegalne trgovine pa ju je njujorški gradonačelnik 30-tih godina zabranio. Danas je artičoka dostupna svima, ali i dalje spada među vrhunske delicije.

OKRENI TOČAK SREĆE I OSVOJI DO 40 % POPUSTA NA SPRINGWELL-U, SAMO TREBA DA SAČEKATE 30 SEKUNDI DA BI SE OTVORIO TOČAK ZA POPUSTE.

ZA POČETAK KLIKNITE OVDE

Artičoka je veoma zdrava biljka prepuna hranjivih materija. Bogata je folnom kiselinom, vitaminima C, K i B , gvožđem, kalcijumom, fosforom i magnezijumom. Zbog velikih količina folne kiseline koje sadrži preporučuje se kao pomoć pri začeću, a poznato je i da folna kiselina pomaže pri zdravom razvoju ploda.

Ova biljka snižava loš holesterol, a podiže nivo dobrog holesterola. Sjajna je kao preventiva za mnoga srčana obolenja, kalcifikaciju krvnih sudova, infarkt, moždani udar i anginu pektoris. Nauka je dokazala da lišće artičoke povećava proizvodnju žuči u organizmu koja rastvara masti i holesterol i tako sprečava nastanak kamenaca. Cinarin koji artičoka sadrži u pojedinim zemljama se koristi u medicinske svrhe kao terapija za žučna obolenja.

Takođe, artičoka pomaže pri poboljšanju probave i ubrzanju metabolizma pa se tako često koristi kao pomoć pri mršavljenju. Imate li i jedan razlog da ne probate ovu deliciju?

Mi vam danas donosimo i jedan brzi recept:

Hrskave artičoke sa umakom od limuna

Sastojci:

Hlebne mrvice

Italijanski začini (origano, bosiljak)

Prstohvat tucane ljute paprike

400 g srca artičoke

Kašika kisele pavlake

Kašičica soka od limuna

Kašičica limunove korice

Rernu uključite na 200C i namastite tepsiju. Hlebne mrvice pomešajte sa italijanskim začinima i tucanom ljutom paprikom. Srce artičoke (ako su iz konzerve) jednostavno iscedite i isecite na četvrtine, ako su sveže blanširajte ih u slanoj vodi oko 2 minuta ocedite i osušite papirnim ubrusima. Nakon toga uvaljajte artičoke u smesu od začina i hlebnih mrvica, poslažite na pleh za pečenje i pecite oko 15 minuta, s tim da ih morate okrenuti jednom.

Za umak pomešajte pavlaku sa limunovom koricom i sokom i poslužite sa toplim artičokama.