Živite život!

Tempo života, obaveze i radni zadaci ostavljaju malo vremena za opuštanje, odmor i relaksaciju. Ipak, mnogi i dalje priželjkuju da postignu ravnotežu između privatnog i poslovnog. Ali, kako kada često i više od osam sati dnevno provodite na poslu? Idealno je da to bude četiri časa, kaže britanski psihoterapeut Ema Keni, zato je smislila način da se ublaži stres. Njena formula životne ravnoteže glasi:

Potrudite se da u toku radne nedelje provedete najmanje sedam i po sati sa najbližima, odnosno 90 minuta dnevno. Osim članova porodice, uračunajte tu i druženje sa dragim osobama, bilo da su kolege, prijatelji, komšije.

* Za ručak izdvojite sat vremena, a ostale obroke možete brže da pojedete.

* Dva časa dnevno budite fizički aktivni. Nastojte da što više vremena provedete na vazduhu, bez obzira na to kakvo je vreme.

Hobijima i aktivnostima u kojima uživate posvetite 60 minuta dnevno.

Meditirajte

Pomaže u opuštanju i pronalaženju unutrašnjeg mira.

Vežbajte

Pola sata vežbanja tri puta nedeljno će vas oraspoložiti, podići vam energetski nivo, delovati podsticajno na lučenje „supstanci dobrog raspoloženja“ i popraviti doživljaj samih sebe, kažu fitnes treneri.

Zdravo se hranite

Uravnotežena ishrana doprinosi dobrom raspoloženju. U tom smislu su korisni vitamin B, folna kiselina (agrumi, mahunarke i zeleno lisnato povrće), kao i omega-3 masne kiseline (riba, morski plodovi i koštunjavo voće).

Pronađite šta vas čini srećnom

Razmišljanje o stvarima koje vas čine srećnom pokreće u mozgu talas dobrih vibracija, tvrde psiholozi.

Programirajte vreme buđenja

Svakog dana se budite u isto vreme, čak i vikendom. „Izležavanje do podne ili do 1 loše utiče na raspoloženje, jer vam je telo duže neaktivno“, kažu terapeuti.