Da li je moguće da se poboljša um, ispijajući redovno pića? Moraćete da se razočarate. To nije moguće. Međutim, moguće je da se unošenjem nekog pića obezbedi sve što je potrebno mozgu da funkcioniše bolje.
1. Sok od nara
Sok od nara ima snažnu antioksidantivnu moć, jaču i od crnog vina i zelenog čaja. Preliminarne studije su pokazale da je antioksidant u soku od nara tri puta jači od iste količine u zelenom čaju ili crnom vinu. Zaštitni efekat je zbog sadržaja fitohemikalije, polifenola, tanina i antocijana. Prema preporukama izrealskih naučnika, čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a dokazano je i da poboljšava pamćenje.
2. Čaj
Izaberite crni ili zeleni čaj, šta god želite. Izaberite crni ili zeleni čaj, koji više volite. Čaj je odličan način da se poveća aktivnost mozga, jer EGCG ili epigalokatehin-3-galat, koji se nalazi u zelenom čaju pokazuje povećanu proizvodnju moždanih ćelija i očuvanje memorije. Naučnici tvrde da je bogat antioksidantima, koji su od suštinskog značaja za naš mozak, kao i za celo telo.
3. Kakao
Flavonol u kakau je ključan za smanjenje krvnog pritiska, pa tako njegova redovna upotreba znači manje oštećenje mozga tokom vremena. Uprkos značajnom smanjenju rizika od moždanog udara, još jedna dobra karakteristika, mnogima omiljenog pića, je ta što čaša toplog kakaa na dan ima pozitivne efekte na pamćenje.
4. Crno vino
Istraživanja su pokazala da polifenoli u vinu (čak i više od čokolade) povećavaju protok krvi kroz mozak. Ispijanje vina, isto tako ima pozitivne efekte na funkciju mozga, ali ključno kada je u pitanju alkohol je umerenost. Koliko je dobro piti ga u malim količinama, toliko je loše kada se pije u velikim količinama.
5. Voda
Osim činjenice da voda sadrži 70 odsto našeg tela i da nam je potrebna da uklonimo toksine iz tela, da nam koža bude svetlija i vlažnija, voda isto tako pomaže u prilivu kiseonika u mozak. Zato kada dehidrirate imate glavobolju i ne možete jasno da razmišljate.
6. Sok od jabuke, šargarepe i cvekle
Ako pomešate ova tri sastojka u blenderu ne samo da ćete da dobijete lepu kombinaciju boja, već ćete dobiti piće bogato antioksidanatima, vitaminima i mineralima. Cvekla povećava nivo antioksidansa u mozgu, šargarepa sadrži beta karoten, koji nije dobar samo za oči, već i pomaže u regeneraciji mozga, dok je za jabuku dokazano da sprečava pojavu Alchajmerove bolesti.