Zdravo srce za zdrav seksualni život

Ljudi srednjih godina koji preduzimaju korake za poboljšanje zdravlja srca, uz pravilnu ishranu i vežbanje smanjuju holesterol, ali i poboljšavaju seksualni život u isto vreme.

Fizička aktivnost i zdrava ishrana utiču na sveukupno zdravlje, pa samim tim i na seksualnu moć. Lekari se nadaju da će ovo otkriće podstaći gojazne muškarce da počnu da vode računa o svojim životnim navikama, s obzirom na to da ih upozorenja o rizicima od srčanih oboljenja, dijabetesa i šloga nisu preterano zabrinjavala.

“Možete govoriti o bilo kojim bolestima, rizicima i vrstama prevencije, ali tek kad spomenete seksualnu funkciju imate njihovu punu pažnju”, rekao je Kevin Bilaps, profesor urologije sa Univerziteta u Minesoti.

Iako eksperti nisu sigurni za razlog, gojaznost najverovatnije oštećuje endotel, odnosno ćelije koje obrazuju jednoslojan pločast epitel kapilara i održavaju osnovni metabolizam organizma.

Kada endotel ne funkcioniše kako treba, penis ne dobija dovoljno krvi kako bi proizveo ili održao erekciju. Ovom studijom je potvrđeno da gubitak težine poboljšava funkciju endotela.

Krvni sudovi su u najvećem broju slučajeva odgovorni za erektilnu disfunkciju kod muškaraca starijih od 40, ali uzročnik može biti i nizak nivo testosterona, takođe povezan sa gojaznošću.

Ovaj hormon je neophodan za održanje seksualne želje i mogućnost uzbuđenja.

“Gubitak težine ujedno utiče i na samopouzdanje u krevetu. Morate biti zadovoljni sobom kako biste mogli da se opustite i prevaziđete nelagodnost”, smatra psiholog Stiven Džozefson.