Zdravlje na usta ulazi… obavezna lekcija za nesavesne gurmane

Pronalaženje pravog razloga i njegovo eliminisanje jedno je od najsigurnijih načina rešavanja tog problema. No kada govorimo o zdravoj prehrani često smetnemo s uma da emocionalno hranjenje igra veliku ulogu u skupljanju viška kilograma. Naučite kako unaprediti svoju dijetu, i prevladajte emocionalno prejedanje.

Iako smo svesni dobrih saveta stručnjaka nutricionista ponekad je teško shvatiti kako se mnogi ljudi bore sa lošim prehrambenim navikama te dobivaju na kilaži.

Dok je hrana koju odabiremo jesti tokom dana najvažniji doprinos tim problemima, emocije su sigurno jedne od najvažnijih faktora koji utiču na naše odluke.

Razlog zašto su kratkoročne dijete toliko neuspešne je manjak brige i nesuočavanje sa emocionalnom stranom problema.

No, obzirom da je hrana za ugodu jedna od najnezdravijih, te da se, nakon što konzumiramo visokokaloričnu hranu, vrlo često osećamo još gore. Naravno emocionalno prejedanje može se nadići ako ste spremni i željni primeniti nekoliko koraka prema osveštavanju problema i uspostaviti balans između svog tela i emocija.

Disciplinu ćete postići ovim trikovima:

Determinirajte svoj nivo gladi

Nekada osećaj srednje, jake gladi ili sitosti može pomoći da racionalizirate problem te da prestanete jesti nezdravo. Isto tako sprečite uverenje kako ćete jednostavno pojesti “samo nekoliko zalogaja.” Tokom stresa naša volja postaje slabija nego inače, a kontrola navika i potreba postaje mnogo izazovnija.

Nađite alternativne načine da se borite protiv stresa

Pre nego potražite hranu u frižideru, propitajte se koje metode relaksacije će postići sličan efekt. Šetnja, opuštajuća kupka, slušanje muzike ili razgovor sa prijateljem može imati isti efekt bez kasnije griže savesti. Fokusiranje pažnje prema različitim smerovima je najbolji način da izbegnete iskušenje.

Izbegavajte držanje “hrane za zadovoljstvo” u svome stanu ili kući

Ne doći u napast biće puno lakše ako do hrane ne možete doći. Najlakši način je da slatkiše, visokokaloričnu hranu i slatke sokove ne držite u kući.

Vodite dnevnik

Povećajte svesnost tako da upisujete što jedete tokom dana. To će vas motivisati da drugi dan pokušate još malo zdravije. Postavite cilj, koji će vam dati dodatan žar prema svome idealu.

Promenite svoje asocijacije prema hrani

Razmišljajući o hrani kao prema nagradi ili kao izvoru ugode definitivno će naše navike biti teže razbiti. S druge strane razmišljajući o hrani samo kao izvoru energije i brizi o tome kako doći do najboljeg mogućeg “goriva” za naš organizam, neka bude vaša nova mantra.

Učite na svojim greškama

Analizirajte situacije i razloge koji su podstakli potrebu za hranom. Odgovori će dati vrednu informaciju kako da se ubuduće pripremite bolje u svim situacijama. Zapamtite za razbijanje malera treba mnogo vremena pa se ne brinite ako koji put ne ide sve po planu. Usponi i padovi su put prema uspehu!