Zašto smo nesrećni?

Loše raspoloženje neretko mogu prouzrokovati događaji izvan naše kontrole, ali to ne mora da znači da život moramo da provedemo puštajući vodu da nas nosi.

Loše raspoloženje ne dolazi samo od sebe – ono je najčešće posledica stresa uzrokovanog nekim događajima u životu koji Vam se ne sviđaju, a iako se ponekad radi o događajima izvan vaše kontrole, obično smo ipak sami krivi za to.

Naravno, radi se o lošim navikama koje nam kvare raspoloženje, pa da vidimo koji su najčešći uzročnici lošeg raspoloženja.

Maltretiranje – svakodnevno raste broj ljudi koji su izloženi raznim oblicima nasilja kako u svom domu, tako i na radnom mestu. Ako se ne borite protiv toga, takvo će pasivno ponašanje ostaviti trajne posljedice na Vaše mentalno zdravlje.

Pogrešno držanje – istraživanja su pokazala da uspravno sedenje pomaže koncentraciji, a uspravno hodanje boljem raspoloženju i razmišljanju o pozitivnim stvarima. Stoga, obratite pažnju na svoje držanje i nemojte biti pogrbljeni.

Nedostatak vežbanja – već je i tri puta edeljno dovoljno da vam popravi raspoloženje za celu nedelju, a kako se u to ubraja i šetnja, stvarno nema razloga da barem ne protegnete noge svakoga dana dvadesetak minuta.

Odugovlačenje – Šta možeš da uradiš danas, ne ostavljaj za sutra… ova stara narodna izreka pomaže u više stvari, od uspeha na poslu do spokojnog života u urednom domu. Sve što možete napravite odmah, uradite, jer ćete imati više vremena kasnije.

Fotografisanje – pametni telefoni i njihove kamere počeli su onemogućavati realno doživljavanje života – stalno fotografisanje stvoriće vam samo gužvu u memoriji telefona, opustite se i proživite život gledajući oko sebe, to će stvoriti trajna prelepa sećanja koja popravljaju raspoloženje.

I da, ako ste u lošoj vezi, Vaše raspoloženje svakoga dana sve više tone, pa napravite nešto po tom pitanju.