Zašto nam opada kosa?

Na svakom vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja poraste 1-2 cm za mesec dana. Ona nastavlja svoj rasti i posle dve do šest godina – ispada. U svakom trenutku 85 odsto vlasi na temenu raste, dok ostatak miruje. No, posle tridesete godine, više od 50 odsto žena uočava prve znakove proređivanja kose.

Mehanički uzroci opadanja kose

Tretmani izbeljivanja kose, često peglanje, minivalovi kao i agresivno četkanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano opadanje. Poželjno je izbegavati i jake šampone, te često sušenje kose fenom.

Dokazano je da određene frizure, poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi, podstiču opadanje kose jer oslabljuju cirkulaciju u temenu. Osim toga, uzrokuju i pucanje vlasi.

Štitna žlezda je najčešći uzrok opadanja

Postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom opadanje kose, no praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitne žlezde. Ako su prisutni i drugi simptomi, poput nagle promene težine, osećaja malaksalosti i čestih promena raspoloženja, najbolje je napraviti analizu hormona štitnjače u krvi. Nakon uspostavljanja hormonalne ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

Kontracepcijske pilule takođe mogu biti uzrok

Opadanje kose manje je poznata posledica korišćenja kontracepcijskih pilula. Hormoni koji potiskuju ovulaciju deluju na stanjivanje kose kod 10 odsto žena, naročito kod onih s genetskim predispozicijama za opadanje kose. Ponekad do pojačanog opadanja dolazi i nakon prestanka korišćenja pilula, a reč je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne uravnoteže.

Rigorozne dijete oštećuju kosu

Nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posledica koja se javlja kroz tri do šest meseci je pojačano opadanje kose. To je naročito često kod rigoroznih dijeta, poput ishrane siromašne proteinima, ili pak zbog viška vitamina A u organizmu.

Ako je mršavljenje postepeno i javlja se kao posledica uvođenja zdravih prehrambenih navika, do opadanja kose neće doći.

Policistični jajnici mogu biti okidač

Ženama sa sindromom policističnih jajnika često su hormoni neuravnoteženi, a to neretko vodi pojačanoj maljavosti na telu i licu, te gubitku kose na temenu. Ako su uz to prisutne akne na donjem delu vilice, te porast težine, problem se leči hormonskim tabletama kao i prirodnim preparatima.

Gubitak kose nakon porođaja

Nagli gubitak trudničkih hormona, kao i stres povezan s porođajem razlog su zbog kojeg svakoj drugoj novopečenoj majci kosa pojačano opada. Ipak, to stanje ne traje dugo i obično se popravlja kroz par meseci, a u potpunosti do dve godine nakon porođaja.

Opadanje kose kao posledica stresa

Iznenadni stresni događaji poput razvoda, smrti bližnjih, operacije ili saznanja o bolesti čine ukupno 25 odsto svih problema u vezi sa opadanjem kose. To traje od šest do osam meseci, a nakon toga stanje trebalo da se popravi. Kompleks B vitamina može ublažiti opadanje, no za sam stres nema konkretnog leka, objašnjavaju dermatolozi.

Cirkulacija i prirodni lekovi

Losioni, šamponi i dodaci ishrani bazirani na prirodnim sastojcima, uključujući i ekstrakt palminog drveta, napravljeni su tako da sprečavaju zahvaćanje folikula DHT hormonom, koji je povezan s opadanjem kose.