Zašto mislimo da nije dobro da jedemo hleb

Mnogi odlučuju da “izbace” hleb iz ishrane, kako bi smršali i bili zdraviji. Međutim, nutricionistkinja Sue Baik kaže da joj uopšte nije jasno zašto hleb ima tako lošu reputaciju.

O hlebu se, zapravo, može govoriti kao o zdravoj hrani, kaže ova nutricionistkinja.

“Hleb je hranljiva namirnica, koja sadrži hranljiva vlakna, kalcijum, gvožđe, vitamin B i proteine. Brzo nas zasiti, a sadrži relativno malo kalorija. Uglavnom su namirnice koje jedemo uz hleb – poput sira ili mesa – te koje goje”, kaže Baik.

Profesor nutricionizma na “Imperijal” koledžu u Londonu, Gari Frost kaže da mu nikada nije bilo jasno zašto hleb ima tako lošu reputaciju.

“Kao i svaki drugi izvor energije, doprineće gojenju ako ga jedete u velikim količinama, ali je zapravo hleb zdraviji od mnogih drugih namirnica zbog toga što ne sadrži puno masti”.

Jedan od razloga zašto ljudi smatraju da hleb nije zdrav je taj što se zbog njega osećaju naduto. Ukoliko niste intolerantni na gluten i nemate neki sličan zdravstveni problem, to ne bi trebalo da se dešava. “Ako zbog hleba osećate nadutost, trebalo bi da izbegavate sveže pečen hleb”, kaže dr Baik.

Nutricionisti su saglasni da je integralni hleb zdraviji od belog jer sadrži više nutrijenata, ali sa druge strane, beli hleb sadrži više kalcijuma nego integralni.

Dakle, savet je jasan – ne bi trebalo da se prejedate hlebom, ali ne bi trebalo ni da ga potpuno izbacite iz ishrane.