Zašto je Spirulina idealan izbor za svaku ženu pre, za vreme i posle trudnoće?

Trudnoća je najlepši period u životu jedne žene, i zbog toga što odbrojava do momenta rađanja njenog najmilijeg.
Održavanje zdravlja tokom trudnoće je od vitalnog značaja i za majku i fetus.
Dakle, uravnotežena, zdrava ishrana tokom trudnoće je imperativ.

Posebno važno je povećanje gvožđa neophodnog za formiranje dobrih ćelija (za snabdevanje i ishranu fetusa), za optimalnu oksigenizaciju ploda i za poboljšanje fizičkog i neurološkog razvoja. Procenjuje se da je 35 % trudnica sa nedostatkom gvožđa u prvom trimestru, a 85% će postati deficitarni sa gvožđem u svom trećem trimestru.

Dovoljno proteina je imperativ za fetalni razvoj, rast materice i rast placente. Tokom trudnoće, potreba žene za proteinima se povećava za 25%. Zalihe proteina treba da sadrže sve esencijalne aminokiseline. Ravnoteža između životinjskih i biljnih izvora proteina mora se uzeti u obzir.

Zbog intenzivne deobe ćelija, B vitamini, folna kiselina i vitamin B12 su veoma važni u prevenciji oštećenja ploda (pogotovo u prvih šest nedelja) i bolje formiranje krvnih ćelija. Kalcijum, magnezijum, vitamin K2 i vitamin D su potrebni za zdravo formiranje kosti i prevenciju hipertenzije u trudnoći.

Antioksidansi poput vitamina C, karotena i vitamina E su od suštinskog značaja u prevenciji rađanja sa malom porođajnom težinom, prevremenog rođenja i smanjenja porođajnih bolova.

Međutim, vitamin A treba zameniti sa beta-karotenom, jer prekomerni unos vitamina A je povezan sa defekatima kod rađanja. Vitamin K1 je potreban da pomogne u normalnom procesu zgrušavanja krvi i sprečavanja prekomernog krvarenja tokom porođaja.

Esencijalne masne kiseline su važne za razvoj mozga odojčadi, kao i blagostanja majke.
Mnogim majkama nedostaju omega-3 masne kiseline, a Spirulina je bogata sa Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama.
Unos hranljivih vlakana treba povećati tokom trudnoće, jer zatvor je uobičajena pojava.

Optimalna crevna flora je važna za obezbeđivanje pravilne asimilacije hranljivih materija i sprečavanja kandide (gljivične infekcije), još jedan zajednički neželjeni efekat trudnoće.

Zašto je Spirulina idealna pre, za vreme i posle trudnoće?
Spirulina se smatra za pouzdan izvor hranljivih materija, može da se konzumira u dozama od 8 do 10 tableta dnevno bez ikakvih nuspojava.
Spirulina služi kao odgovarajući izvor gvožđa tokom trudnoće. Sadrži visok nivo bio dostupnog gvožđa, što se pokazalo kao lako apsorpciono (biorazgradljivo) za gastrointestinalni trakt.

Spirulina je idealan izvor bioaktivnog vitamina B12, vitamina koji je pored gvožđa takođe važan za formiranje krvnih zrnaca i neurološkog razvoja fetusa.

Spirulina je veoma bogat izvor antioksidanata karotenoida poput beta karotena (provitamin A) i zeoksantina. Dokazano je da zeoksantin podržava zdravlje očiju i mozga kod fetusa.

Spirulina ne sadrži vitamin A, vitamin potencijalno štetan kada se konzumira u velikim dozama tokom trudnoće.
Spirulina je efikasna u održavanju optimalne crevne flore i smanjuje infekciju Candida albicans.
Sadrži vitamin K1 i vitamin K2 u značajnim količinama i time doprinosi normalizaciji koagulacije krvi i dobrog formiranja kosti.

Spirulina je najbogatiji prirodni izvor omega-6 esencijalne masne kiseline, gama linolenske kiseline (GLA), esencijalne masne kiseline, koja doprinosi zdravlju žena pre, za vreme i posle trudnoće.

Spirulina