Zašto je soja dobra?

Soja sos je ukusan začin dobijen fermentacijom soje i pšenice. Potiče iz Kine i koristi se u kulinarstvu više od 1000 godina. Danas, on je jedan od najpoznatijih proizvoda dobijenih od soje.

Ovaj članak ispituje način proizvodnje soja sosa i njegove potencijalne zdravstvene benefite i rizike.

OKRENI TOČAK SREĆE I OSVOJI DO 40 % POPUSTA NA SPRINGWELL-U, SAMO TREBA DA SAČEKATE 30 SEKUNDI DA BI SE OTVORIO TOČAK ZA POPUSTE.

ZA POČETAK KLIKNITE OVDE

Šta je soja sos?

Soja sos se tradicionalno dobija fermentacijom soje i pšenice. Reč “soja” potiče od japanske reči “shoyu”, što znači soja sos. Četiri osnovna sastojka soja sosa su soja, pšenica, so i supstanca koja izaziva fermentaciju, kao npr kvasac. Razne vrste soje mogu imati različite količine ovih sastojaka, što dovodi do različitih boja i ukusa.

Kako se proizvodi?

Postoji mnogo različitih načina za dobijanje soja sosa.

Tradicionalni soja sos se dobija potapanjem soje u vodi, zagrevanjem i mrvljenjem pšenice. Zatim, soja i pšenica se mešaju sa uzgojenom plesni, najčešće Aspergillusom, a potrebna su 2-3 dana da se razviju. Zati se dodaju voda i so, a cela mešavina ostaje u rezervoaru za fermentaciju 6-7 meseci, nekada i duže.

Za vreme fermentacije enzimi deluju na protein soje i pšenice, postepeno ih pretvarajući u amino kiseline. Skrob se pretvara u proste šećere, zatim fermentacijom u mlečnu kiselinu i alkohol. Po završetku procesa zrenja, smesa se pod pritiskom oslobađa tečnosti. Dobijena tečnost se pasterizuje da bi se uništile bakterije. I konačno, soja sos se pakuje u bočice.

Soja sos visokog kvalteta dobija se isključivo prirodnom fermentacijom, a njegov sastav čine smao voda, pšenica, soja i so.

15ml tradicionalno fermentisanog soja sosa sadrži: 8 gr kalorija, 1 gr ugljenih hidrata, 1 gr proteina, 902 mg natrijjuma i 0 gr masti.

Soja sos i njen uticaj na zdravlje

Pomaže u borbi protiv alergija: kod 76 pacijenata koji su bolovali od sezonskih alergija i koji su konzumirali su 600mg soja sosa dnevno došlo je do ublažavanja simptoma bolesti.

Potpomaže varenje: redovno konzumiranje soja sosa pojačava sekreciju želudačnih sokova i time poboljšava proces varenja.

Pozitivno utiče na zdravlje stomaka: neki do izolovanih šećera iz soja sosa imaju pozitivan prebiotički uticaj na neke od bakterija u crevima.

Izvor antioksidanata: sok crne soje sadrži nekoliko jakih antioksidanata.

Poboljšava stanje imuno sistema: ugljeni hidrati koje sadrži ovaj sos poboljšavaju imunitet.