Zašto je dobro da spavate na jastuku od bambusa?

Prosečan čovek provede trećinu života radeći u fabrici, u polju, u rudniku, na šalteru, u kancelariji, ordinaciji. Čime god da se bavi, gleda da sebi olakša posao i da sa što manje muke obavi ono što se mora.

Zato će čistačica uvek pre izabrati džoger nego krpu za brisanje poda, domaćica će gledati da kupi dobro posuđe koje se lako održava, a ni direktori nisu naivni – makar oni znaju da izaberu dobar službeni automobil i udobnu kancelarijsku stolicu.

Trećinu života provedemo spavajući
Iako je sve to logično, jer trećina života nije malo, čudi činjenica da isti ti ljudi drugu trećinu života, onu koju provedu spavajući, uzimaju zdravo za gotovo. Zato se noću bude na svakih pola sata, a ustaju razdražljivi i umorni, s bolovima u vratu, ramenima i leđima, a onda, nakon izvesnog broja godina, počinju da se suočavaju sa posledicama svog lošeg sna – dijabetsom, hipertenzijom, gojaznošću, lošom koncentracijom.

Zapravo, to ne znači da ste dobro izabrali, čak i ako imate najraskošniji krevet i najskuplji jastuk, a na dobrom jastuku sve počiva. Počev od vaše glave.

Suština je u dobrom jastuku, jer nam od njega zavise i zdravlje, i raspoloženje, i poslovni rezultati, pa i porodična sloga. A kako dobar jastuk nije onaj koji najviše košta ni onaj u čiju se reklamu najviše ulaže, već onaj po vašoj meri.

 

Prvo pravilo
Osnovno pravilo kaže da jastuk mora dobro da podupire glavu i vrat i da ih drži u istoj liniji s kičmom. To znači da bi glava, kad je položite na jastuk, morala da bude pod pravim uglom u odnosu na ramena, baš kao i kad stojite.

Drugo pravilo
Drugo pravilo je da jastuk birate prema položaju spavanja. Ako spavate na leđima, treba vam tanji i mekši jastuk, ako spavate na boku, jastuk treba da bude nešto tvrđi, visok oko 12 cm, kako bi popunio prazninu između uha i spoljnog dela ramena, dok se osobama koje spavaju na stomaku preporučuju meki i vrlo tanki, gotovo ravni jastuci.

Treće pravilo
A da ni punjenje nije nebitno, svedoče svi oni koji su iz svojih domova već izbacili jastuke punjene perjem, sunđerom, zrnevljem, raznim sintetičkim i silikonskim materijalima i isprobali jastuke s bambusovim vlaknima. Ona ne iritiraju kožu, zimi greju, a leti hlade, imaju veliku moć upijanja i ne izazivaju alergije.