Vreme za detoksikaciju: 5 načina za čišćenje organizma

Praznici su prošli i planirano ste sebi dozvolili da se opustite i uživate u hrani. Sada kada više nema izgovora za prekomerno jedenje i ispijanje čašica omiljenog alkoholnog pića, vreme je za nov, svež početak i potpunu detoksikaciju organizma. Ovo je pet načina na koje možete da očistite telo od praznika.

 

Joga za varenje

Ne morate da čekate ponedeljak da biste počeli sa detoksikacijom. Jogu možete da radite kad god vam odgovara, a mnoge poze su, između ostalog, namenjene i boljem varenju. Ako volite nešto dinamičnije vežbanje, trčanje i kardio vežbe u jutarnjim satima su odličan način da se razbudite i sveži počnete dan.

Počnite dan sa zelenim sokom

Praznična hrana je puna masti, soli i šećera pa je nakon tako jakog miksa potrebno osvežiti čulo ukusa. U blenderu napravite sok od zelenog povrća za detoksikaciju koji će prirodnim putem odstraniti toksine iz organizma. Ovim sokom ćete „restartovati“ čulo ukusa, pa ćete smanjiti želju za slatkom i masnom hranom na koju ste navikli prethodnih dana.

Ne pravite reprizu

Novogodišni i božićni praznici su prošli. To što imate pun frižider ostataka ukusne, nezdrave i jake hrane ne mora da znači da treba da pretrpavate tanjir baš kao za slavlje. Držite se malih, razumnih obroka i vratite se svom normalnom, zdravom načinu ishrane što je brže moguće. I ako uzmete jedno parče torte, ne vraćajte se po drugo.

Opskrbite se zdravim namirnicama

Možda vam još uvek nedostaje mesta u frižideru ali uvek možete napraviti prostor za zeljasto bilje, limun ili cele žitarice. Ako su vam na oku, ješćete ih.

Jedite supu

Najbolje bi bilo da napravite domaću supu sa povrćem i dodate malo zobenih pahuljica. Supe iz kesice su brzo rešenje, ali one sadrže mnogo soli, a cilj detoksikacije je između ostalog i uklanjanje soli i vode koju so zadržava u organizmu.