Volite li pergu? Zrno malo, zlata vredno…

Pčelinji proizvod koji je nemoguće falsifikovati, izvanredan je, neprevaziđen i jedinstven ekskluzivitet ovih vrednih i u prirodi nezamenljivih bića, a za čoveka prava riznica korisnih sastojaka.

Perga je fermentisani zreli polen iz saća, poznat još i kao pčelinji hleb. Praveći pergu, pčele polenu dodaju nektar i med, a da bi ga preradile, koriste čak 107 vrsta gljivica, 81 vrstu specijalizovanih kvasaca i 39 vrsta bakterija, što ukupno čini masu od 227 mikroorganizama. Samim tim, perga ima veću hranljivu vrednost u odnosu na polen.

Pod dejstvom fermenata iz meda, sekreta pčelinjih žlezda i celog niza mikroorganizama, dolazi do mlečnokisele fermentacije, koja traje petnaest dana, i tokom koje se polen pretvara u pergu.

Za to vreme, u njoj se nagomila značajna količina mlečne kiseline koja, zajedno s jedinjenjima koja imaju antibiotska svojstva, obezbeđuje njenu konzervaciju. Iz tog razloga, hranljiva svojstva perge traju do sedamnaest godina.

Priroda je patentirala za nas

Kao savršen živi organizam bez kog ne bi bilo života na planeti, pčela je morala sama sebi da obezbedi proteinski, vitaminski i mineralima bogat proizvod, koji je pored meda njena jedina hrana.

Kako čovek još uvek nije našao način da je falsifikuje, perga je izvanredan, neprevaziđen, jedinstven, isključivo pčelinji proizvod.

Kroz vekove postojanja, ovaj mali pčelinji produkt a po svojim nutritivnim svojstvima – gigant iz prirode, pominje se u spisima i knjigama mnogih drevnih kultura i civilizacija kao hrana bogova i eliksir mladosti.

Eksplozija vitamina

Sastav perge je veoma kompleksan. Sadrži vitamine: B1 (aneurin), značajan za rad mišićnih vlakana i nervnog sistema; B2 (riboflavin), čiji nedostatak izaziva bolesti kože i sluznice; B3 (nikotinska kiselina), koji stvara hormone testosteron i estrogen, snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi; B5 (pantenonska kiselina), koji podstiče rast kose i reguliše krvni pritisak; B6 (piridoksin), koji utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, poboljšava imunitet i deluje kao diuretik; B7 (H-biotin), koji je blagotvoran kod problema sa ekcemom i seborejom; B8 (holin), koji sprečava taloženje holesterola i poboljšava memoriju; B11 (folna kiselina), koji ima ulogu u metabolizmu i u resorpciji gvožđa; provitamin A (karotin), koji podmlađuje ćelije, poboljšava vid, antioksidans je i preventivno deluje kod nekih vrsta kancera; D, koji ubrzava rast i učvršćuje kosti; K, koji omogućava dobru koagulaciju krvi, sprečava unutrašnje krvarenje; C (askorbinska kiselina), koji predstavlja katalizator širokog spektra, pospešuje rad srca i krvnih sudova i poznati je antioksidans; P (rutin), koji jača zidove krvnih sudova. Perga takođe sadrži: kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, jod, fosfor, srebro, mangan, molibden, hrom, cink, selen, sumpor, nikl i kobalt. Kada se ovom doda činjenica da je 40% perge proteinskog sastava, ne čudi što je mnogi nazivaju savršenim proizvodom za ishranu čoveka. Perga se smatra dijetetskim suplementom, koji dopunjava uobičajenu ishranu i predstavlja koncentrovani prirodni izvor vitamina, proteina i drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektima pojedinačno ili u kombinaciji.

Naučne potvrde

U Rusiji, Japanu, Rumuniji rađena su brojna naučna ispitivanja, koja su pokazala da se upotrebom perge u tretmanu raznih oboljenja postižu zapaženi rezultati.

Rezultati istraživanja, naime, pokazuju da perga poboljšava opšte psihofizičko stanje organizma, pomaže kod poremećaja imunološkog sistema i težih oblika anemije, gripa i alergijskih stanja. Takođe, ima antibakterijska svojstva, uspešno poboljšava zdravstveno stanje narušeno dijetama za mršavljenje, utiče na prevenciju tegoba s prostatom i ublažava ih. Delotvorna je u slučajevima smetnji u radu srca i povećanog krvnog pritiska, kod oboljenja gastrointestinalnog trakta, gastritisa, čira na dvanaestopalačnom crevu, kolitisa, hroničnog zatvora i oboljenja jetre, poremećaja žlezda s unutrašnjim lučenjem i alkoholizma.

Perga utiče na plodnost i kod muškaraca i kod žena. Ublažava klimakterične i menstrualne tegobe. Zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina P (rutina), odlično deluje na jačanje zidova krvnih sudova, pa se preporučuje kod izliva krvi u mozak, srčanog infarkta i krvarenja u mrežnjači oka. Perga se takođe pokazala kao izuzetan dodatak ishrani u periodu oporavka od najtežih oboljenja.

Za sportske rekorde

Perga se uzima sama, tako što se drži u ustima dok se ne otopi. Ne treba da se žvaće. Praškaste je teksture, a ukus joj je gorkosladak. Dobro je da se pomeša s medom i tako konzumira. Ovoj mešavini može da se doda i propolis. Nije preporučljivo posle perge piti vodu ili drugu tečnost dok ne prođe sat vremena, kako se ne bi razblažila. Preporučena doza za odrasle je po dva grama dnevno, a za decu po pola grama. Sportistima se preporučuje šest grama; ujutro, naveče, pre i posle jutarnjeg i poslepodnevnog treninga.

U svetu sporta poznata i kao “prirodni doping”, perga je omiljeni proizvod. Sportisti je koriste za poboljšanje snage i izdržljivosti i kao sredstvo koje im pomaže da brže oporave organizam posle povreda ili napornih takmičenja.

Stiv Ridik, nekad najbrži čovek na svetu, u intervjuu iz 1981. otkrio je da pergu koristi od 1971. godine, i da je samo posle dva meseca konzumiranja osećao porast u snazi, izdržljivosti i brzini, kao i da je telo prebacio u snažniji prenos.

Noel Džonson, svetski bokserski šampion i najstariji finišer ikada na njujorškim maratonima, ispričao je da mu je perga osnovni stub ishrane. Pre toga pušač i čovek s prekomernom težinom čije su šanse da poživi bile nikakve, Noel je počeo da uzima pergu kako bi popravio zdravlje i vratio se u svet sporta. Živeo je 96 godina! Poslednje što je radio bilo je pisanje knjige o pergi i oporavku koji je zahvaljujući njoj postigao. Trener finskog olimpijskog atletskog tima, koji je briljirao na olimpijadi u Minhenu 1972. uspeh svojih sportista pripisuje korišćenju perge.

Primera je mnogo i slobodno može da se kaže da je perga jedinstven i savršen proizvod koji je nemoguće falsifikovati. Sama, a još bolje u kombinaciji s medom, otklanja simptome umora i poboljšava nivo energije na prirodan i bezbedan način.