Vitamin C, najbolja zaštita protiv sezonskih prehlada

Iako se već decenijama svrstava među glavne borce protiv prehlada i gripa, vitamin C igra gotovo beznačajnu ulogu u jačanju imuniteta, pokazuju nova istraživanja.

Vitamin C ne štiti od prehlade, objavio je nemački institut za kvalitet zdravstva IQWiG pozivajući se na istraživanje Cochrane Collaborationa.

U istraživanju te međunarodne zdravstvene organizacije učestvovalo je više od 11.000 ljudi. Deo učesnika konzumirao je placebo, a preostali su upotrebljavali najmanje 0,2 grama vitamina C dnevno.

Osobe koje su uzimale veće količine vitamina C kada su bile prehlađene, nisu primetile nikakvu razliku u trajanju i intenzitetu bolesti. Učesnicima koji su uzimali vitamin C pre nego su se razboleli, trajanje bolesti skratilo se u proseku za manje od jednog dana.

Predstavnici instituta IQWiG podsetili su da neki prehrambeni proizvodi sadrže i do gram vitamina C, što je deset puta više od preporučene dnevne doze. Kako naše telo ne može apsorbirati tako velike količine, većina vitamina C se izlučuje kroz urin nekoliko sati kasnije. Organizam “uzme” C vitamina onoliko koliko mu je potrebno za 24 sata a ostatak se izlučuje.

Takođe, predstavnici istog instituta naglasili su to da prevelike količine tog vitamina mogu izazvati dijareju.