Vitamin B smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Kod pojedinaca sklonih kardiovaskularnim bolestima te više porodičnih slučajeva moždanog udara ili infarkta, jedan od efikasnijih načina prevencije je uzimanje dodatka vitamina B, tvrde naučnici s kineskog Univerziteta Zengzou. Oni su analizirali 14 kliničkih studija te utvrdili da dodatak B vitamina u proseku snižava rizik od moždanog i srčanog udara za sedam do deset odsto, piše CBS.

 

Prijašnje studije dolazile su do oprečnih rezultata u korištenju vitamina B kao prevencije kardiovaskularnih bolesti. Ipak, ova je obuhvatila više od 54 hiljade ljudi tokom šest meseci, te su njeni rezultati relevantni, obavestili su naučnici.

“Na temelju naših rezultata, sposobnost vitamina B da smanji rizik moždanog i srčanog udara zavisi od brojnih činilaca, kao što je sama količina vitamina, mogućnost tela da ga apsorbuje te da li pacijent ima visok krvni pritisak ili problema s bubrezima. Zbog toga je najbolje savetovati se s lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodataka”, rekao je vođa studije, Ksu Juming.