Veza između infekcije urinarnog trakta (IUT) i seksa

Jedan od načina zbog kojeg žene dobijaju infekciju urinarnog trakta je seks. Ali to ne znači da treba da se odričete  seksualnog odnosa zbog toga.

Infekciju urinarnog trakta mogu dobiti svi –  čak i bebe. Ali odrasle žene imaju tendenciju za infekciju IUT i pratećim neprijatnim simptomima  – uključujući bolno mokrenje, grčeve u donjem delu stomaka i leđima više nego bilo ko drugi. U stvari, žene imaju 10 puta veće šanse da dobiju infekciju urinarnog trakta od muškaraca, i jedna od pet žena će imati upalu mokraćnih kanala u nekom periodu u svom životu.

Zašto su žene sklonije infekciji IUT nije u potpunosti otkriven, ali stručnjaci znaju da anatomija ženskog tela ima predispoziciju da stvara idealne uslove da bakterije dopru do urinarnog trakta. Mokraćni kanal kroz koji urin izlazi iz bešike je manji kod žena nego kod muškaraca. To brže i lakše stvara bakterijama uslove da se inficira bešika.  Ženska uretra je bliža anusu, omogućavajući bakterijama da brže dođu do mokraćnih kanala.

Šta to povećava rizik kod žena za dobijanje upale urinarnog trakta? Seksualna aktivnost.

Kako je seks povezan sa infekcijom urinarnog trakta?

Seks je čest uzrok urinarnih infecija kod žena, jer tokom odnosa bakterije mogu da dopru do urinarnog trakta žene. Tokom seksa,  uretra dođe u kontakt sa bakterijama iz genitalija i anusa, omogućavajući da uđu u uretru, bešiku, i eventualno i u bubrezima što može dovesti do infekcije.

Kada žena ima seksualni odnos, ona dolazi u kontakt sa bakterijama i izložena je opasnosti  od dobijanja infekcije. Korišćenjem dijafragme kao sredstvo protiv trudnoće, povećava rizik još više jer lokacija dijafragme ne dozvoljava da se bešika skoz isprazni – omogućavajući urinu i bakterijama da se prikupe. Spermicidi takođe povećavaju rizik od infekcije mokraćnih puteva, koja iritira genitalije tokom seksa.

Visok rizik za dobijanje urinarne infekcije je kada žena prvi put ima seksualne odnose sa novim partnerom. Čest seks povećava rizik od razvoja upale mokraćnih kanala. Takođe i više seksualnih partnera.

Infekcija urinarnog trakta se naziva “medeni mesec cistitis”  – cistitis je drugi naziv za infekciju bešike jer čest seks češće dovodi do infekcije. Sredstva za sprečavanje infekcije urinarnog trakta povezana su sa seksom.

Ne morate prestati sa seksom da biste spečili infekciju urinarnog trakta. Evo nekoliko koraka koja možete preduzeti da smanjite razvoj bakterija i smanjite rizik od dobijanja infekcije urinarnog trakta tokom seksa.

* Ispraznite bešiku pre i posle seksa.

* Očistite svoje genitalije i analnu oblast pre i posle seksa

* Ostanite hidratantni i pijte dosta tečnosti. Ovo će vam pomoći da se oslobodite od bakterija u urinarnom traktu

* Nemojte koristiti dijafragmu ili vaginalne spemicide kao sredstvo kontracepcije.

Muškarci takođe mogu da razviju infekciju urinarnog trakta tokom seksa, tako da bi trebali uvek temeljno da očiste genitalije pre i posle seksa. Korišćenje kondoma takođe može smanjiti rizik od dobijanja upale mokraćnih kanala tokom seksa.

Ako primetite simptome mokraćnih puteva hitno tražite lečenje kod svog lekara. Ako imate česte infekcije urinarnog trakta, vaš lekar će vam prepisati antibiotike pri prvim simptomima.

Infekcije urinarnog trakta su veoma česte, a nažalost, kada prvi put dobijete infekciju sve su veće šanse da je dobijate i u budućnosti. Ali briga da smanjite pojavu bakteriju u urinarnom traktu može vam pomoći da ostanete bezbedni od bolnih infekcija urinarnog trakta.