Vegan…Kako započeti sa ovim načinom ishrane, da li je zdrav i koja su najvažnija pravila?

Veganstvo je prešlo veliki put od svojih skromnih početaka i sada je to izbor brojnih poznatih osoba koje su odlučile da iz svoje ishrane izbace sve namirnice životinjskog porekla.

Međutim, pre nego što i vi odlučite da se odreknete svih životinjskih proizvoda u svojoj ishrani, pogledajte ovih 9 stvari koje vam mogu pomoći:

1. Vaši prijatelji i rodbina će imati mnoštvo pitanja

Ljudi su veoma osetljivi kada je ishrana u pitanju, posebno kada u pitanje dovodite nešto u šta ceo svoj život veruju. Najbolji način da sprečite bilo kakav konflikt jeste da naglasite da to činite zbog sebe i ličnih razloga i da vam to prija.

2. Trebaće vam suplementi vitamina B12

Ovaj vitamin prirodno dobijamo isključivo iz životinjskih namirnica tako da ćete morati da svoju ishranu obogatite suplementima vitamina B12. Ovaj vitamin održava nervne i krvne ćelije zdravima a njegov manjak može dovesti do umora, zatvora, gubitka apetita, nervnih problema i depresije. Kako biste saznali koliko ovog vitamina morate da uzimate najbolje bi bilo da se konsultujete sa doktorom.

3. Trebaće vam verovatno i suplementi gvožđa

Gvožđe dobijamo iz životinjskih namirnica i ono se lako apsorbuje. Sa druge strane, veganska ishrana sadrži gvožđe koje se teže apsorbuje tako da ćete morati da unosite više gvožđa. Dobri izvori gvožđa su suncokretove semenke, suvo grožđe i tamno, lisnato povrće. Namirnice bogate vitaminom C mogu pomoći apsorpciji gvožđa (crvene paprike, citrusi i brokoli).

4. Moraćete da pronađete nove izvore proteina

Svaki obrok bi morao da sadrži i proteine. Oni pomažu rast ćelija i njihovo popravljanje. Najbolji izvori proteina su prirodna soja, sočivo, mahunarke i kvinoja.

5. Ne bi trebalo da zamenjujete životinjske proizvode lošom hranom

Menjanje mesa za hleb, testeninu i druge procesuirane namirnice vam neće pomoći. Nije dobro menjati životinjske proizvode koji sadrže proteine, vitamine i minerale za brzu hranu koja poseduje malo hranjivih vrednosti i mnogo kalorija. Rezultat ovoga može biti povećana glad, gojaznost i loše raspoloženje.

6. Ne preterujte sa proizvodima od soje

Kritičari naglašavaju mane soje dok njeni pobornici ukazuju samo na prednosti. Iako naučnici i dalje diskutuju o efektima soje na rak i zdravlje srca, jedna stvar je sigurna – konzumiranje previše “mesa od soje” je verovatno lošije od konzumiranja loših životinjskih proizvoda. Zamene za meso su vrlo često industrijski procesuirane i prepune natrijuma i hemikalija tako da je potrebno čitati etikete na proizvodima jako pažljivo. Najzdraviji izbor su soja, tofu, miso i sojino mleko.

7. Prelazak na novi način ishrane ne mora da bude trenutan

Nećete se jedno jutro probuditi kao vegan. Za to je potrebno dosta vremena i truda. Počnite da polako u vašu ishranu ubacujete više namirnica biljnog porekla dok u isto vreme izbacujete životinjske proizvode. Pravljenje postepenih promena će vam takođe pomoći da pratite i vaše zdravstveno stanje i raspoloženje.

8. Možda ćete se osećati srećnije

U poređenju sa veganskom ishranom, osobe koje konzumiraju meso unose i posebnu kiselinu koja može dovesti do neuroloških promena koje kvare raspoloženje.

9. Biljke mogu da pokriju potreban unos kalcijuma

Odraslim osobama se preporučuje minimum 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, ali pojedina istraživanja pokazuju da vegani mogu da prođu i sa manjim količinama. Vegani koji su konzumirali barem 525 miligrama kalcijuma nisu imali veći rizik od lomova kostiju. Ključ je u konzumiranju namirnica koje su prirodno bogate kalcijumom kao što su kelj, bademi i smokve.