Važni saveti za suočavanje sa finansijskom krizom

1. Ne negirajte krizu
Umesto da se pravite da krize nema treba da se suočite da će krize biti. Negiranja poput onih, „neće nas” ili „ma, kakva kriza”, nije dobar odbrambeni mehanizam jer vodi potiskivanju problema što može imati negativne posledice. Zato je bolje da se svesno suočite sa krizom, da se za nju pripremite emotivno i psihički, da razmislite šta ona može da znači i u tom smislu preduzmete odgovarajuće mere.

2. Razgovarajte
Komunicirajte sa prijateljima, porodicom. Saslušajte kako oni razmišljaju. Nemojte misliti da ste vi jedini koji ima problem i da vas niko ne može razumeti. Probajte čuti kako drugi reaguju, postoji li neko ko tome prilazi na manje dramatičan način. Moguće je da neko ima dobar recept, razmišlja opuštenije. Nije prva kriza sa kojom se suočavamo. Ne biramo mi problem, već on nas, ali zato mi biramo rešenja. Uvek je dobro razgovarati i strahove podeliti, a ne sam očajavati. Održavajte kontakte sa prijateljima, rođacima i kolegama sa posla. Svako od njih uvek će imati neki dobar savet, a osim toga to će vam pokazati da i drugi imaju iste probleme kao i vi.

3. Nađite dodatni posao
Povratite veru u svoje sposobnosti! Umesto da kukate kako će vam kurs pojesti platu, nađite dodatan posao pomoću koga ćete popuniti vaše prihode.

4. Ignorišite skupoću
Bez obzira na to što ste već imali iskustva sa raznim krizama, to ne znači da ste postali imuni i da možete podneti svaku sledeću. Zato na vreme shvatite da će i u ovoj krizi neke stvari poput prehrambenih i neprehrambenih proizvoda poskupeti i da vas nikakve zalihe od toga neće spasiti.

5.  Budite obavešteni
Pratite savete stručnjaka i ekonomista kako biste imali što jasniju sliku koje sve posledice kriza može da izazove. Tako ćete moći na vreme da preduzmete prave korake u smislu kreditnih zaduživanja ili nekih drugih ekonomskih mera koje su važne za vas i vašu porodicu.

6.  Smejte se
Izvesna doza humora i te kako može da vam pomogne. Zbog toga treba da zauzmete stav pomoću koga ćete krizu posmatrati sa smešne strane. Time ćete postići da kriza u vašim očima izgleda manje dramatična i da vladate situacijom. Smislite neki dobar vic i okrenite tešku situaciju na šalu.

7.  Budite aktivni
Posvetite pažnju disciplini duha. Organizujte svoje vreme. Uradite nešto korisno što će vam okupirati misli. Budite u tome dosledni. Bavite se svim onim stvarima u koje vam pričinjavaju zadovoljstvo jer je to najbolji način da se odbranite od crnih misli.

8.  Uživajte
Vrlo važna stvar. Ma koliko delovalo sitno, kafa sa komšijom, gledanje omiljene serije, čitanje knjiga, može dobro da opusti. Od instant uživanja pa do hobija, vraćaju satisfakciju.

9.  Ne potiskujte nervozu
Umesto da strahovima i frustracijama dovedete sebe do povećane agresivnosti koju ćete iskaliti na onome ko to ne zaslužuje, bavite se nekim sportom. Trčanjem ćete na najbolji način izbaciti negativnu energiju.

10. Ne stidite se da pitate
Ako sve ovo ne može da vam pomogne nemojte se snebivati da potražite stručnu pomoć. Ako primetite da tenzija raste, traje nedeljama i da ste stalno nervozni, razdražljivi, nemate koncentraciju, imate problem sa spavanjem, potražite pomoć. Postoje državne ustanove gde savete možete dobiti besplatno. Dobićete neki lek, što je manje zlo nego trpljenje nezadovoljstva.