Vaše dete nema apetit, budite strpljivi roditelji

Vaše najmilije odbija da jede ukusna jela koje mu pripremate i uvek izbegava “leteću” kašičicu koja ga konstantno prati.
Slab apetit je problem sa kojim su se susreli mnogi roditelji. Ne može se u svim slučajevima govoriti o izgubljenom apetitu, naročito kod dece koja imaju normalnu težinu i nepotrebna je zabrinutost majke da joj dete ne jede. Deca koja su nasilno hranjena mogu razviti mentalno uslovljeno odbijanje hrane.

Gubitak apetita se obično javlja kod dece posle preležanih bolesti, groznice, infekcija, akutnih i hroničnih poremećaja stomaka, anemije. Tretman dece koja nemaju apetit između ostalog podrazumeva pravilnu ishranu, kada dete jede ne treba mu čitati priče, gledati televiziju i uopšteno odvraća pažnja sa drugim aktivnostima. Nasilno guranje kašike u usta je takođe štetno, jer razvija odbojan refleks na hranu i procesu ishrane.

Vaša upornost i smirenost u sticanju navika kod vašeg deteta za redovnim jelom su najveća pomoć, a dodatnu pomoć kod normalizovanja apetita kod male dece imajte od: čaja od koprive, čaja žalfije, nane, cikorije, planinski čaj i majoran.

Svakodnevno pripremite šolju čaja za vaše dete, i jednu šolju čaja za vas i lak doručak.

Kafa i čaj u društvu vašeg deteta je najslađe.