Vaša mini apoteka za letovanje

Povišena telesna temperatura, sunčanica, ubod ili ugriz insekata, ogrebotine, crevne viroze. Sve su to tegobe koje bi vas mogle zadesiti na putovanju. Tako i skori odlazak na letovanje, pogotovo s malom decom, zahteva da sa sobom ponesete malu putnu apoteku s lekovima, medicinskim potrepštinama i priborom za ličnu higijenu.

Ako uzimate hroničnu terapiju, pobrinite se da pre putovanja pribavite dovoljnu količinu lekova. Bitno je da lekovi budu u originalnom pakovanju s uputstvom za upotrebu i dobrim rokom trajanja. Hronični bolesnici, trudnice i osobe s invaliditetom, trebalo bi da obaveste svog doktora o putovanju kako bi im dao potrebne preporuke i savete.

Šta poneti?

Osobe sklone mučnini pri vožnji automobilom, autobusom ili brodom, svakako bi trebalo da uz sebe imaju lekove namenjene za takve tegobe. Obavezno ponesite i sredstva protiv bolova i povišene telesne temperature u obliku tableta, sirupa ili čepića za decu. Isto tako je dobro imati neku kremu ili gel protiv bolova u mišićima i zglobovima. Kad je reč pak o priboru za prvu pomoć kod rana i povreda, onda neka vam pri ruci budu sredstva za obradu površinskih rana, alkohol, antibiotik za primenu na koži, sterilna gaza, zavoj i flaster. Dobro će doći makazice, pinceta i lepljiva traka.

Sredstva protiv alergija i uboda buba

Krema ili gel za upotrebu na koži korisni su kod alergijskih reakcija koje su moguće ako vas ubode komarac, opeče meduza, dođe do neželjene reakcije na sunce, pojavi se osip i slično. Ponesite i lekove protiv alergija, to može biti sirup ili tablete. Za ubode buba opremite se sredstvima za zaštitu od insekata i takođe sredstvima koja ćete koristiti nakon uboda insekata. Sredstva za zaštitu od insekata primenjuju se nanošenjem na kožu, a deluju do tri sata. Ako sa vama putuje i dete, treba paziti da je sredstvo koje kupujete prilagođeno njegovom uzrastu. Sredstva koja se primjenjuju nakon uboda obično su gelovi koji hlade, a pored toga sprečavaju crvenilo, oteknuće i svrab na mestu uboda.

lek23

Za želudačne tegobe

Ako se dogode problemi sa probavom, crevne viroze i slične tegobe, svakako treba uzimati tečnost elektrolita, kako bi izbegli dehidrataciju i gubitak soli i minerala. Osim preparata za nadoknadu elektrolita, ponesite i preparate za obnavljanje crevne flore, odnosno probiotike, koji nadoknađuju dobre bakterije koje potpomažu i uravnotežuju probavu. Ako sumnjate na trovanje hranom, popijte aktivni medicinski ugljen, koji veže nečistoće u crevima.

Sredstva za zaštitu od sunca (UV zračenja)

Ako idete na letovanje ili skijanje, obavezno se zaštitite protiv sunca kremama s odgovarajućim UV faktorom. Najbolja zaštita za kožu je izbegavanje dugog boravka na suncu, pored toga treba nositi šešir i laganu, udobnu odeću koja pokriva kožu. Nabavite i hidratantni losion ili mleko, koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu. Usled dužeg izlaganja nepokrivene glave sunčevim zracima, može doći do sunčanice i toplotnog udara. Ako se to dogodi, svakako treba koristiti obloge sobne temperature, konzumirati veće količine napitaka ili tečnost elektrolita, te boraviti u hladu u ležećem položaju s uzdignutom glavom.

Kapi za nos, kapi za oči

Tokom putovanja i na odmoru nadraženost očiju mogu izazvati klima-uređaji, kao i pelud različitih biljaka. Zato ponesite i kapi za oči, a dobro će doći i čepovi za uši protiv buke i vode. Osobama koje imaju problema sa začepljenjem uha prilikom kupanja čepići će sprečiti prodor vode, a ako voda dospe u uho, najbolje je isprati ga kapima za sušenje uha. Ukoliko, ipak, dođe do upale uha, nos treba tretirati kapima za nos kako bi se smanjio pritisak na uho, a ako to ne pomogne, treba potražiti doktora.