Vaš partner hrče? Rešite problem bez isterivanja iz kreveta

Hrkanje je zaista neprijatna pojava koja, osim što uznemirava vašeg partnera, šteti i vašem snu. Kako biste sprečili hrkanje, potrebno je, pre svega, pronaći uzrok.

 

Evo nekoliko jednostavnih trikova koji brzo i efikasno mogu rešiti ovaj problem:

Jastuk
Kako biste sprečili hrkanje, potrebno je osloboditi disajne puteve. To ćete najjednostavnije učiniti uz pomoć jastuka. Spavajte na vrlo tankom ili pak debelom, duplom jastuku. Obe varijante omogući će vam da dišete nesmetano, a samim tim i da prestanete hrkati.

Izbegavajte mleko
Preporučuje se da mleko i mlečne proizvode poput probiotika, jogurta i kiselog mleka ne konzumirate u popodnevnim satima, odnosno pre spavanja, jer oni utiču podstiču stvaranje sluzi koja može blokirati disajne kanale i izazvati hrkanje.

Smršajte
Činjenica je da korpulentniji ljudi imaju više problema s hrkanjem. Gubitak kilograma dobar je za vaše zdravlje, a i oslobodiće protok vazduha, olakšati vam disanje, a samim tim i san.

Med
Kašičica meda pre spavanja zdrava je za vaše grlo i sluzokžu, a ujedno može pomoći pri problemima s disanjem, kašljem, ali i hrkanjem.

Spavajte na boku
Spavanjem na leđima pritiskate disajne kanale, što dovodi do hrkanja, dok ih položaj na levom ili desnom ramenu otvara. Isto tako, spavanje na prsima bez jastuka može vam olakšati disanje. Raspitajte se i o anatomskim jastucima koji su posebno dizajnirani protiv hrkanja.

Izbegavajte alkohol i lekove
Hrkanje možete sprečiti i izbegavanjem alkohola i lekova za smirenje. Iako ćete od oba sastojka vrlo čvrsto spavati, oni opuštaju mišiće grla, što takođe može dovesti do hrkanja.

Stručna pomoć
Ukoliko vam ne uspe nijedan od ovih šest trikova, pokušajte s flasterima protiv hrkanja koji su učinkoviti i vrlo jednostavni za upotrebu. Ako vam ne uspeju ni ove alternative, ostaje vam da se obratite stručnjaku.