Ulje žutog noćurka lek i za muškarce

Žuti noćurak (latinski naziv: Oenothera biennis) je biljka koja je najpoznatija po svojim efektima za lečenje premenstrualnih tegoba, mastalgije (bolova u dojkama) i simptoma menopauze kod žena, isto tako ova biljka ima značajnu ulogu i kod muškaraca. Mnoge medicinske studije koje su sprovedene u celom svetu govore o pozitivnom dejstvu  žutog noćurka, kako kod žena, tako kod muškaraca. Obično se uzima kao ulje ili u vidu kapsula.

Dijabetes

Noćurak  sadrži u velikom procentu gama linolensku kiselinu ili GLA, koju ljudski organizam ne može proizvesti, i od nje zatim nastaju hormoni koji se zovu prostaglandini  Е1 (PGE1), kažu na Univerzitetu za zdravstvo u Mičigenu. Muškarci i žene sa dijabetesom  tipa 1 i tipa 2 mogu imati hormonske poremećaje ako im telo ne proizvodi GLA,  objašnjavaju na Univerzitetu u Mičigenu (UMHS). Ulje žutog noćurka može smanjiti mogućnost komplikacija kod šećerne bolesti kao i nervnih oboljenja uzrokovane ovom bolešću, rezulatati su Medicinskog Univerzitetskog centra u Merilendu (UMMC).

Ekcem

Muškarci koji imaju problem sa ekcemom i sa drugim kožnim bolestima zbog nedostatka GLA, mogu imati koristi  ako koriste ulje žutog noćurka, kažu na Univerzitetu u Mičigenu (UMHS). Na UMHS su urađena  istraživanja na preko 1200 pacijenata sa ekcemom i dermatitisom, koja su pokazala da ulje od žutog noćurka ublažava svrab, otok, kraste i crvenilo. Druga studija pokazuje da ulje od noćurka može biti korisno za lečenje alergijskog osipa.

Alkoholizam

Kao i muškarci koji imaju problem sa ekcemom i sa dijabetesom, alkoholičari takođe imaju tendenciju  da imaju manjak  GLA i mogu imati koristi korišćenjem ulja žutog noćurka posebno tokom perioda  lečenja, rečeno je na Univerzitetu u Mičigenu  (UMHS). Takođe istraživanja na Univerzitetu u Mičigenu (UMHS) ukazuju da korišćenjem ove biljke dovodi do poboljšanja funkcije jetre, dok su učesnici bili na programu detoksikacije. Učesnici su koristili 4 grama ulja noćurka čija je sadržina 360 mg GLA. Agencija koja je nadgledala istraživanje isto tako je zabeležila  studije koje je sprovedeno od strane “HajLend “- psihijatrijska bolnica istraživačke grupe “Dreg Dunejn“ u Škotskoj koja je otkrila da noćurak pomaže u regenariciji oštećenih ćelija jetre kod alkoholičara.

Artritis

Muškarci  sa reumatidnim artritisom mogu imati koristi upotrebom ulja od noćurka jer sadrži GLA koji se pretvara u PGE1 koji imaju antiinflamatorno dejstvo kažu na Univerzitetu u Mičigenu (UMHS). Istraživanja na Univerzitetu su  takođe pokazala pozitivno delovanje ove biljke za ljude koji pate od reumatidnog artritisa. Agencija koja je nadgledala istraživanja u Kraljevskoj bolnici u Glazgovu, Škotska, u kojem je učestvovalo 60 posto ispitanika pokazalo je pozitivne rezultate kod onih koji su koristili ulje noćurka u kombinaciji sa ribljim uljem u odnosu na one sa redovnom terapijom. Međutim, UMMS ukazuje da ova klinička ispitivanja iako ukazuju na pozitivne rezultate, ne pružaju dovoljno dokaza za lečenje artritisa samo korišćenjem ulja od žutog noćurka.

Bolesti srca, ateroskleroza i COPD (hronična opstruktivna bolest pluća)

Ulje žutog noćurka može da se koristi za lečenje srčanog oboljenja, ateroskleroze i bolesti pluća ili COPD, kažu na Univerzitetu u Mičigenu (UMHS). Nekoliko istraživanja pokazuju da pacijenti koji su koristili 3-4 gr dnevno ulja od noćurka imali značajan procenat smanjenja holesterola u organizmu što smanjuje rizik od ateroskleroze, potvrdile su studije na Univerzitetu u Mičigenu (UMHS). Po nalazima agencije za marketing koja je nadgledala ova istraživanja,  GLA je antioksidant koji snižava krvni pritisak, štiti srce od koronarnih bolesti i sprečava srčani udar.

Hiperaktivnost i sindrom hroničnog zamora

Upotreba ulja od noćurka može pomoći ljudima sa deficitom pažnje / hiperaktivnost, ili ADHD i sindrom hroničnog umora potvrdila su istražvanja prema UMMC. U jednoj studiji koja je sprovedena pokazalo da se kod dve trećine dece dojavilo poboljšanje nakon upotrebe ulja od noćurka.

Multipla skleroza

Omega 6 masne kiseline koje se nalaze u ulju žutog noćurka mogu imati koristi za ljude koji pate od multiple skleroze ili MS. Univerzitet u Mičigenu (UMHS) je zabeležio nekoliko studija tokom istraživanja gde su ljudi koji su koristili ulje 4 gr. dnevno tokom 3 nedelja osetili poboljšanje kod grčeva u rukama. Sadržaj GLA u ulju od žutog noćurka smanjuje ozbiljnost MS, otkrili su istraživači.