UKUSAN DOMAĆI MANČMELOU

SASTOJCI:

  • 12 kašika kristal šećera
  • 12 kašika šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kapi ekstrakta vanile
  • 5 kašika ledeno hladne vode
  • 7 jaja
  • ½ šolje ulja
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 7 ravnih kašika brašna
  • 2 kesice brubon valiniln šećera
  • 3 ravne kašike kvalitetnog kakaoa
  • ½  kesice praška za pecivo
  • 1 šolja toplog mleka
  • 80 g margarina/maslaca
  • 100 g čokolade
  • nekoliko kapi ulja

PRIPREMA:

Najpre pripremite biskvit i to tako što ćete razdvojite belanca od žumanaca. Belanca ostavite u frižider, dok pripremate biskvit. Umutite žumanca, dodajte kesicu vanilin šećera, ulje i 10 kašika kristal šećera. Mutite mikserom dok se sve fino ne sjedini.

Brašno pomešajte sa sa praškom za pecivo i kakaom. Sjedinite tu mešavinu sa jajima i mlekom i sve umutite, ali ovog puta špatulom, ne mikserom. Izlijte smesu u tepsiju koju ste prethodno dobro namastili i zapecite u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Dok se biskviti peče, napravite fil i to tako štp ćete dobro ulupati belanca tako da se napravi čvrst sneg. Postepeno dodajte šećeri nastavite da mutite. U šerpicu sa pet kašika ledeno hladne vode dodajte 12 kašika šećera u prahu i ekstrakt vanile, pa zagrevajte tako da se napravi sirup.

Dobijeni sirup dodajte veoma polako u sneg od belanaca i nastavite da mutite. Pečeni biskvit izvadite iz rerne pa ga premažite belim filom, ostavite u frižider na dva sata kako bi se fino stegao.

Rastopite čokoladu sa maslacem ili margarinom, dodajte ulje i ostavite da se malo prohladi.

Mančmelou izvadite iz frižidera. Možete ga iseći kao kolač ili vaditi čašom kako bi izgledao kao originalni proizvod. Prelijte kolače čokoladnom glazurom i ponovo vratite u frižider da se dobro ohladi.