Tužni ste? Pravo u kupovinu! Naučnici su na vašoj strani

Novo istraživanje pokazalo je kako terapija šopingom je daleko od površne i prazne, pa naučnici tvrde kako je upravo kupovina koristan način minimizovanja tuge, prenosi Daily Mail. Odlazak u šoping čak daje i osećaj veće kontrole stvari koje nas okružuju.

soping-2

Naučnici sa Univerziteta Michigan tvrde kako ‘terapija šopingom’ pomaže ljudima da prevladaju osećaj melanholije. Studija tokom koje su sprovedena tri testa u cilju je imala da istraži da li šoping vraća ljudima osećaj kontrole u trenutku kada se bore s osećajem tuge. Na kraju su naučnici otkrili kako je kupovina nečega i 40 puta korisnije u vraćanju osećaja kontrole i da su ljudi koji su nešto kupili tri puta srećniji od onih koji su samo gledali izloge trgovina a nisu ništa kupovali.

Prethodne studije pokazale su kako kupci uživaju u pozitivnom osećaju kada razmišljaju o stvarima koje su si zadnje kupili, a kada je ta kupovina bila motivisana željom da se popravi raspoloženje. A ispitanici u većini slučajeva su ređe osećali tugu tokom kupovine.

‘Naša istraživanja pokazuju kako kupovina pomaže u vraćanju osećaja lične kontrole nad vlastitim okruženjem i smanjuje tugu. ‘Terapija šopingom’, kupovina koja je motivisana lošim osećajima, često se smatra nekorisnom, nedelotvornom i tamnom stranom ponašanja potrošača, ali mi smo dokazali kako se ta ‘terapija’ preterano gleda u tamnom svetlu i da šoping itekako može biti koristan način smanjenja tuge.