Tri Načina Za Sniženje Nivoa Triglicerida

Svi znamo zašto je visok holesterol opasan. Jasno je da visok nivo holesterola povećava rizik od srčanih bolesti, ali spomenimo nekoliko stvari o holesterolu. Holesterol je deo svake ćelije našeg tela – to je ono što naše ćelije čini „fleksibilnim“ i omogućava im razmenu materija.

Holesterol se uglavnom proizvodi u jetri, ali i u celom telu. Vaše telo pokušava da reguliše nivo holesterola smanjujući sintezu ako ga ima više u hrani koju jedete. Suprotno tome – ako smanjite količinu holesterola koju unosite, vaše telo će povećati količinu holesterola koju proizvodi. Zaštitni fitosteroli, poput beta-sitosterola, usporavaju apsorpciju holesterola.

Ljudi uvek govore o snižavanju nivoa holesterola, ali istraživanja pokazuju da su trigliceridi takođe veoma važni, a da bismo smanjili nivo triglicerida nije dovoljno samo smanjiti unos polinezasićenih masti. Takođe je potrebno ograničiti unos prerađenih ugljenih hidrata. Razlog za to je što prerađeni ugljeni hidrati (obično instant hrana) imaju visok glikemijski indeks i oslobađaju veliku količinu prostih šećera u našu krv koji onda povećavaju nivo triglicerida.

Način br. 1 – Dijeta

Kako smanjiti nivo triglicerida korigovanjem ishrane?

Unosite složenije ugljene hidrate preko proizvoda sa visokim sadržajem vlakana, poput svežeg ili lagano kuvanog povrća, integralnih žitarica, svežeg voća i mlečnih proizvoda.

Smanjite unos životinjskih masti i pređite na biljne masti.

Pridržavajte se hrane sa niskim glikemijskim indeksom (GI), pazite da ovaj indeks bude manji od 54. Proizvodi sa niskim GI uključuju povrće poput graška, šargarepe i repe (uzgred, repa je dobra za jetru i pomaže u snižavanju vrednosti holesterola i triglicerida). Ostali proizvodi sa niskim GI su integralni hleb, voće poput jabuka i grožđa i piletina.

Smanjite ili eliminišite tople napitke, jer sadrže šećere.

Povećajte unos hrane bogate proteinima.

Jedite više ribe – Riba sadrži velike količine EPA i DHA (omega 3 masne kiseline koja snižavaju vrednosti triglicerida i holesterola).

Način br. 2 – Vežba

Što više vežbate, delotvornija će biti i dijeta (ali ne samo duge šetnje). Istina je da je teško izdvojiti vreme za vežbanje, ali povećana fizička aktivnost će vam mnogo pomoći – ne samo da smanjite trigliceride, već i da se opustite, relaksirate, koncentrišete i bolje spavate.

Sve što možete učiniti da povećate fizičku aktivnost biće vam od koristi. Ponekad siđite i popnite se stepenicama, a ponekad samo parkirajte automobil malo dalje i prošetajte. 

Način br. 3 – Suplementi

Riblje ulje: Svaki organizam je različit, ali nema nikog kome riblje ulje ne donosi zdravstvenu korist. Međutim, riblje ulje za nekog može biti skupo, a neko možda i ne želi da jede ribu. Zbog toga su suplementi sa ribljim uljem odličan izbor.

Dr. Viton – Omega 3 možete poručiti online:

https://springwell.rs/proizvodi/dr-viton-omega-3/

Dr. Viton – Omega 3 Proizvod se može kupiti u Lilly i DM drogerijama, apotekama BENU i Kršenković, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama. 

Ili na telefonski broj: 018 576 120
Svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)