Topla voda i limun za detoksikaciju

Mnogi stručnjaci predlažu da dan započnete velikom čašom tople vode „začinjene“ limunom, ali da li je ova kombinacija zaista dobra za detoksikaciju? Evo nekoliko razloga koje idu u prilog tvrdnjama stručnjaka, a i pojedinih koji ih opovrgavaju:

 

* Citrusna kiselina iz limuna može da prouzrokuje bolove u stomaku, pa se logično nameće pitanje kako je uopšte zaključeno da limunov sok poboljšava varenje? Jedna studija, objavljena još pre tri decenije, pokazala je da citrusna kiselina može da poboljša apsorpciju aluminijum-hidroksida, aktivne supstance u mnogim antacidima (u lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu).

 

* Dokazano je da vitamin C, kojeg ima u limunovom soku poboljšava apsorpciju minerala, ali nije potrebno da pijete topao limunov sok da biste postigli ovaj efekat. Vitamin C je jedan od najprisutnijih vitamina u voću i povrću. Iako često mislimo da je citrusno voće najveći, čak i jedini izvor ovog vitamina, i paprike, jagode, brokoli i spanać sadrže poprilične količine vitamina C. To znači da sve dotle dok za doručak imate voće i povrće, možete da očekujete da apsorpcija minerala iz njih bude bolja.

 

* Za limun se obično kaže da čisti organizam od toksina, ali pojedini stručnjaci kažu da treba da uzmemo sa rezervom tvrdnje da ijedno voće ili suplement mogu da učine čudo u procesu detoksikacije. U limunu postoji antioksidans nazvan d-limonen, kojeg ima i u pomorandžama, a najviše u kori limuna i pomorandže. Za d-limonen je dokazano da aktivira enzime u jetri koji utiču na proces detoksikacije. Ali, da li limunov sok sadrži dovoljno d-limonena koji je potreban da pojača ovaj proces? Verovatno ne. Jedan litar citrusnog soka sadrži u proseku 100 miligrama d-limonena, a istraživači procenjuju da aktivna doza iznosi minimum 500 mg. Dakle, d-limonen jeste odličan sastojak koji može da utiče na bolestan gastroezofagealni refluks, ali doze koje su neophodne nalaze se jedino u suplementima, a ne u svežem limunovom soku.

Nema sumnje u to da limun ima dobre osobine i sastojke koji doprinose zdravlju, ali jedan limun isceđen u čaši vruće vode verovatno neće mnogo uticati na poboljšanje zdravstvenog stanja.