Tanjir pun vitamina

Dobro izbalansirajte ishranu i unosite najviše 1.300 kalorija tokom dana. Najvažnije je da kombinujete što više vrsta povrća, voća, mesa i ribe.

U VITAMINSKOJ dijeti većina obroka je od povrća, što uz voće i ostale namirnice čini oko 1.300 kalorija dnevno. Pomoću ove dijete može da se smrša četiri kilograma mesečno, a jelovnik možete da prilagodite navikama. Najvažnije je da kombinujete što više vrsta povrća, voća, mesa i ribe. Prednost uvek dajte nemasnom mesu i nemojte da prekoračite preporučenu količinu od 150 g mesa ili 50 g suvomesnatih proizvoda, dva puta sedmično.

Dnevno možete da uzimate tri kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, ali ih rasporedite za kuvanje ili kao začin u salatama. Osim toga, uvek jedite integralni hleb, testenine i pirinač, jer tako najbolje kontrolišete ugljene hidrate, poboljšavate probavu i podstičete rad creva. Nezaobilazno je i sveže, sezonsko voće, a koristite samo niskokalorične zaslađivače.

PONEDELjAK

Doručak:

– šolja mleka i 3 kašike muslija

Užina:

– čaša ceđenog soka od pomorandže

Ručak:

– 250 g salate od boranije, 40 g hleba od integralnog brašna, 200 g sezonskog voća

Večera:

predjelo od sirovog povrća (zelena salata, šargarepa, celer) začinjenog limunom i maslinovim uljem, 150 g pastrmke pečene u foliji, salata od rukole i 200 g sezonskog voća

UTORAK

Doručak: šolja mleka i 3 kriške tosta od integralnog brašna

Užina:

– 200 g sezonskog voća

Ručak:

– salata od svežih paprika začinjena maslinovim uljem i 200 g sezonskog voća

Večera:

– predjelo od mešanog sirovog povrća (zelena salata, šargarepa, celer), 50 g obarenog integralnog pirinča začinjenog sa 2 iseckana paradajza i belim lukom, 75 g kuvanog povrća za rusku salatu (šargarepa, grašak, krompir), kašika kukuruza iz konzerve sa nekoliko kapi maslinovog ulja, i 200 g sezonskog voća

SREDA

Doručak: šolja jogurta i 3 kašike muslija

Užina:

– čaša ceđenog soka od grejpfruta

Ručak:

– 70 g testenine od integralnog brašna, začinjene paradajzom, iseckanom rukolom i maslinovim uljem i 200 g sezonskog voća

Večera:

– mešana salata od crvenog radiča, paradajza i krastavaca, 50 g spanaća kuvanog na pari i 200 g sezonskog voća

ČETVRTAK

Doručak: šolja mleka i 4 kriške tosta od integralnog brašna

Užina:

– 200 g voća

Ručak:

– 150 g piletine, 40 g hleba od integralnog brašna i 200 g voća

Večera:

– 50 g hleba od integralnog brašna, 150 g junećeg odreska na žaru i zapečeno povrće (patlidžan i tikvice)

PETAK

Doručak: šolja jogurta sa 3 kašike muslija

Užina:

– čaša ceđenog soka od pomorandže

Ručak:

– 250 g integralnog pirinča začinjenog crvenim radičem i maslinovim uljem i 200 g voća

Večera:

– 250 g pastrmke sa roštilja i zapečeni patlidžani

SUBOTA

Doručak: šolja mleka i 3 kriške tosta od integralnog brašna

Užina:

– 200 g voća

Ručak:

– salata od boranije začinjena belim lukom i maslinovim uljem i 200 g voća

Večera:

3 sirove paprike, supa od povrća (sa 30 g mahunarki i 30 g testenine ili pirinča) i 200 g voća

NEDELjA

Doručak:

– čaša jogurta i 3 kriške tosta od integralnog brašna

Užina:

– čaša ceđenog soka od grejpfruta

Ručak:

– 30 g testenine začinjene paradajz sosom, 100 g obarenog graška, 50 g pršute i 200 g voća

Večera:

2 riblja fileta ispečena na roštilju, 2 tvrdo kuvana jaja, bareno povrće (spanać, blitva) i 200 g voća