Sveže banane, najbolja domaća maska za suvu kožu

Da li znate da banana predstavlja veoma dobru komponentu za pomlađivanje kože lica? Banana je bogata ugljenim hidratima koji doprinose da ona spada u namirnice visoke količine vrednosti. Dostupna je tokom cele godine.

Banana sadrži vitamine A i D, H i C, ukupno osam vitamina, dok ga u drugom voću ima pretežno tri. Osim vitamina, banana sadrži minerale, kalcijum, fosfor, željezo, cink…

Masku za lice možete pripremite na tri načina:

Za prvi način, potrebno je pola banane.
Izaberite potpuno zrelu, onu čija je kora lepe žute boje, obilno išarana svežim mrljama. Bananu izgnječite viljuškom i vrhovima prstiju nanesite na kožu lica, ostavite da deluje 20-30 minuta, a zatim lice isperite čajem od kamilice ili mlakim mlekom. Ova maska hrani i jača kožu, a podnosi je svaki tip kože. Može se primeniti jednom nedeljno.

Drugi način, isecite bananu na kolutove i time prekrijte celo lice.
Poslije 20 minuta umijte se mlakom vodom. Ova maska čini kožu mekšom, preporučuje se osobama sa suhom i normalnom kožom.

Treći način je da očistite bananu, izgnječite je, pomešajte sa malo meda i dodate deset kapi limunovog soka.
Ova maska je efikasna za sve vrste kože. Drži se na licu do 30 minuta, skida se toplom vodom ili losionom.

Iako je potrebno da pređe poprilično dug put do nas, banana je tokom čitave godine prisutna na našoj pijaci. Zimi kada pri ruci nemamo puno svežeg voća, od banana možemo napraviti prirodne i hranjive maske za naše lice.