Sve što treba znati o digitalno umornom oku!

Mobilni telefon je nesumnjivo jedna od tri stvari bez kojih nikada ne izlazite od kuće.

Da, savremeni čovek je toliko zavisan od ovog pametnog uređaja, da vam se bar jednom dogodilo da tražite gde vam se nalazi mobilni telefon dok ga istovremeno koristite za razgovor.

Ali da se ne bi pokazalo da pričamo napamet, statistika kaže sledeće:

Na planeti živi (skoro) 8 milijardi ljudi.

Od njih 6,7 milijardi ima mobilni telefon, dok samo 4,5 ima WC šolju.

Mi ljudi smo fascinantni, zar ne?!

Istina je da pametni uređaji (mobilni telefoni, tableti, prenosivi i stacionarni računari, televizori) znatno olakšavaju svakodnevni život. Ali tehnologija uzima svoj danak – u društvenom životu i zdravlju.

Osim što se zbog stalnog buljenja u mobilni telefon predviđa da će se u godinama koje dolaze drastično promeniti položaj ljudskog skeleta, cenu plaćaju i oči.

10% svetske populacije imaće visoko razvijenu miopiju do 2050. godine, uglavnom kao rezultat pametnih telefona, a najviše su pogođena deca.

Nažalost, to nije sve!

ŠTA JE PLAVO SVETLO?

Plava svetlost je deo spektra vidljive svetlosti i igra važnu ulogu u formiranju sunčeve svetlosti. Ali osim sastava sunčeve svetlosti, plava svetlost je deo veštačkog osvetljenja i svetlosti koja dolazi od pametnih uređaja (TV, tableta, mobilnih telefona, računara).

Plava svetlost je važna za ljudski bioritam. Pošto je prisutna na sunčevoj svetlosti, plava svetlost nas drži budnima. Stimuliše oslobađanje hormona stresa kortizola. Tokom dana, kortizol nam je neophodan da bismo bili koncentrisani, fokusirani, budni i svesni. Međutim, kortizol noću izaziva anksioznost, umor, nesanicu.

ŠTA JE DIGITALNO UMORNO OKO?

Digitalno umorno oko naziva se i kompjutersko oko. Nastaje kao rezultat prekomernog izlaganja plavoj svetlosti sa pametnog uređaja. Kada pogledate u monitor, broj treptaja oka se smanjuje za 50%. Uzrokuje suve oči, jedan od prvih simptoma zamora digitalnih očiju. Ostali su:

  • Bol u oku
  • Umor
  • Glavobolje
  • Zamagljen vid
  • Ukočenost u vratu, ramenima i leđima
  • Povećana osetljivost na svetlost
  • Smanjena koncentracija

KAKO PLAVA SVETLOST UNIŠTAVA OKO I VID?

Plava je svetlost sa najkraćom talasnom dužinom i najjačom energijom. Za razliku od drugih zraka u spektru svetlosti koji putuju do očnog sočiva, zbog svoje dužine i velike energije, plava svetlost prolazi kroz sočivo i pada na samu mrežnjaču. Predugo i prečesto izlaganje plavoj svetlosti uništava ćelije retine i može izazvati mnoge probleme sa vidom kao što su makularna degeneracija ili miopija (kratkovidost).

ŠTA VAS ŠTITI OD PLAVE SVETLOSTI?

Kratko i jasno – lutein i zeaksantin.

Za zaštitu kože od sunca koristite kremu sa zaštitnim faktorom. Lutein i zeaksantin to rade za oči. Reč je o jedinim karotenoidima koji se akumuliraju u mrežnjači, posebno u delu makule. Nazivaju se i makularni pigmenti jer apsorbuju višak svetlosne energije. Lutein i zeaksantin usporavaju napredovanje makularne degeneracije, očne bolesti koja dovodi do slepila.

Dr. Viton – Ovidox je skup hranljivih materija koji zajedno sa luteinom i zeaksantinom pružaju adekvatnu zaštitu oku. Ovidox je obogaćen ekstraktom borovnice sa antioksidativnim moćima, omega 3 iz ribljeg ulja, cinkom i bakrom i vitaminom E.

Ova kombinacija sprečava i produžava nastanak degenerativnih bolesti oka, smanjuje digitalni zamor i pogodan je štitnik za oči svima koji dugo provode pred ekranima. Poručite odmah!

Proizvod se može kupiti ONLINE klikom na dugme DODAJ U KORPU