Svake nedelje mršaviji za kilogram! Kako?

Fizička aktivnost u trajanju od pola sata, pet puta nedeljno, mora biti sastavni deo vaše brige o zdravlju. S druge strane, kada istovremeno pokušavate da izgubite kilograme, preporučuje se vežbanje u trajanju od sat vremena, takođe pet puta nedeljno – i to aktivno vežbanje od kojeg srce ubrzano lupa, a ne lagana šetnja po komšiluku. S obzriom na to da je sat vremena trčanja prilično naporno, pogotovo ako ste početnik, brzo hodanje je svakako bolja opcija. Ali, šta ako nemate toliko slobodnog vremena? Da li bi šetnja od 30 minuta bila jednako korisna?

Gubitak težine svodi se na smanjenje kalorija. Gubitak jednog kilograma nedeljno podrazumeva sagorevanje oko 1.000 kalorija dnevno. Izbacivanje 500 kalorija iz ishrane ide rame uz rame sa sagorevanjem još toliko kalorija kroz fizičku aktivnost.

Evo koliko kalorija možete sagoreti brzim hodanjem, u poređenju sa džogiranjem:

  • Šetnja u trajanju od sat vremena brzinom od oko 6 km/h: 243 kalorije manje;
  • Sat vremena šetnje brzinom od oko 7.5 km/h: 270 kalorija manje;
  • Trčanje u trajanju od pola sata brzinom od oko 9.5 km/h: 270 kalorija manje;
  • Pola sata trčanja brzinom od oko 11 km/h: 300 kalorija manje.

Sat vremena šetnje brzinom od oko 7.5 km/h i pola sata trčanja brzinom od oko 9.5 km/h sagorevaju isti broj kalorija. No, ako tokom hodanja budete morali da usporite, nećete sagoreti toliko kalorija, a ako ubrzate trčanje preko 11km/h onda ćete od takvog tipa vežbanja imati mnogo više koristi.

Bilo da trčite ili brzo hodate, umesto održavanja jednake brzine, bolja opcija je uvođenje više intervala ubrzanja. Sprint na svaki minut brzinom od 13.5 km/h ne samo da sagoreva 13 kalorija (u poređenju sa četiri kalorije pri brzini od 6.5 km/h i 9 kalorija na 9.5 km/h), nego i ubrzava skidanje masnih naslaga sa stomaka.

Ili, ako ne volite sprint, hodajte na terenu sa usponom. Sat vremena šetnje brzinom od 6.5 km/h sa 10 odsto uspona sagoreva 567 kalorija! Ipak, ako ćete radije ubrzati prilikom pola sata trčanja brzinom od 9.5 km/h i sa 5% uspona, sagorećete 363 kalorije.

Na kraju, što napornije vežbate, više ćete kalorija sagoreti, a to je ključ svakog pokušaja gubitka težine.

Džogiranje sagoreva više kalorija od hodanja tokom jednog minuta, pa možete brže izgubiti kilograme tako što ćete zavoleti trčanje. Stoga, ukoliko imate samo sat vremena slobodnih za vežbanje, potrošite ga tako što ćete pola sata trčati, 20 minuta vežbati (mišićna masa pospešuje metabolitam, što pomaže pri sagorevanju kalorija) i 10 minuta se istezati (radi prevencije povreda i bola).

Takvih intenzivnih i ispunjenih sat vremena će vam pomoći da brže postignete svoje ciljeve nego kad biste samo šetali.