Stres je glavni krivac za višak kilograma

Ljudsko telo je neverovatan sistem koji proizvodi zaštitne odgovore na stres. Ono masnoće vidi kao energiju, a energija je život. Za telo koje ne može da odreti razliku između stresa kada nas juri lav i kada se svađamo sa šefom, ova vrsta uzbuđenja je pretnja na koju se mora odgovoriti viškom energije, to jest masnoća.

Kada je telo pod uticajem stresa ono se brani tako što skladišti energiju u obliku masnoća. To radi tako što luči hormon kortizol, koji podstiče stvaranje sala, posebno onog na stomaku.

Postoje dve vrste stresa: emocionalni i psihološki. Većina nas je upoznata s emocionalnim stresom, a prihvatamo ga kao deo užurbanog života. Jedan od načina da se protiv njega borimo je vežbanje i opuštanje.

Međutim, zbog prevelikog broja stresora kojima smo izloženi nekad se može činiti da bez obzira na to koliko vežbamo nikako ne možemo da izguimo na težini. Evo na šta u toj situaciji treba obratiti pažnju.

Hrana – Najbolji način da sabotirate dijetu je da preskočite doručak. Vaše telo ne zna kada će dobiti sledeći obrok, pa usporava metabolizam i skladišti masnoće. Rešenje je da jedete više malih obroka.

Uzmite svoja tri glavna obroka i podelite ih na pola. Pojedite pola doručka u 7, drugu polovinu u 9 i tako dalje. Jedite mnogo proteina i šarenog voća i povrća. Više jedite u prvoj polovini dana, a kako dan odmiče smanjujte unos hrane.

Voda – Telu je potrebna voda kako bi preživelo. Većina ljudi je dehidrirana. Ako urin nije svetlo žute boje, znači da je telo dehidrirano i izloženo stresu. Kada ste dehidrirani, ne samo da telo taloži više masnoća, već i zadržava vodu. Najbolji način da rešite ovaj problem je da pijete osam čaša vode dnevno.

San – Nedostatak sna može da uzrokuje prejedanje. Nedavna istraživanja su pokazala da se količina hormona grelina, koji je odgovoran za glad, povećava prilikom nedostatka sna. Grelin podstiče i skladištenje masnoća, posebno na stomaku.

Ne nervirajte se oko gubitka težine, jer jednom kada se vaše telo bude osećalo sigurno, samo će početi da se oslobađa viška kilograma. Bolje rezultate ćete postići pravilnom brigom o sebi i svom zdravlju nego što ćete uspeti s bilo kojom dijetom.