Stop raku dojke sa snagom svežeg brokolija

Poznato je da je brokoli jedna od namirnica koje su korisne u prevenciji malignih oboljenja, a sada su naučnici na pragu otkrića mehanizma delovanja „magične supstance“ koju sadrži ovo povrće. Otkriće bi moglo da vodi formulisanju efikasnije terapije protiv raka.

Naučnici smatraju da su konačno otkrili na koji način brokoli smanjuje rizik od dobijanja raka prostate.

Više do sada sprovedenih studija slavilo je brokoli kao „superhranu”, ali istraživači nisu uspevali precizno da definišu šta je to što ovo povrće čini tako blagotvornim za ljudski organizam.

Po svoj prilici, odgovorna je suspatnca nazvana sulforafen koja deluje na gen PTEN, koji je u vezi sa razvojem raka prostate.

Taj gen, u normalnim okolnostima, zaustavlja širenje raka. Međutim, pojedinim ćelijama nedostaje PTEN i tako bolest počinje da se razvija.

Sada su istraživači ustanovili da sulforafen poništava uticaj „defektnih” ćelija, kojima nedostaje zaštitni gen, i na taj način sprečava razvoj bolesti.

Istraživanje je sproveo tim sa Instituta za ispitivanje hrane u Noriču, u Velikoj Britaniji, a prilikom ogleda korišćeno je tkivo ljudske prostate, kao i ćelije raka laboratorijskih miševa.

Procena je da bi identifikovanje sulforafena moglo da dovede do formulisanja novih terapija protiv raka.

U odvojenom, ranije sprovedenom istraživanju američkih naučnika, ustanovljeno je blagotvorno dejstvo brokolija, odnosno sulforafena, kada je reč o prevenciji i sprečavanju širenja raka dojke.

Studija naučnika sa Univerziteta u Mičigenu sugeriše da sulforafen, za razliku od konvencionalne hemoterapije, ciljano uništava matične ćelije malignih tumora dojke.

Naučnici veruju da je ključ u borbi protiv malignih oboljenja upravo uništavanje matičnih ćelija raka.

Sledeći korak, na kojem naučnici trenutno rade, jeste razvijanje načina ekstrahovanja i čuvanja sulforafena.