Stalno vam se nešto gricka? 10 trikova kako da smanjite apetit

Negativne emocije i stres najčešći su uzročnici pojačanog apetita, ali u „kriznim“ trenucima nikako ne treba posezati za hranom. Osim što ćete uneti nepotrebne kalorije, steći ćete lošu naviku da nervozu suzbijate hranom. Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da eliminišete glad…

 

1. Pijte vodu. Ukoliko popijete čašu vode, nakon desetak minuta osećaj gladi će se smanjiti. Međutim, izbegavajte konzumiranje sokova, čajeva ili vode tokom obroka, jer ćete na taj način umanjiti dejstvo enzima i kiselina koje učestvuju u varenju, pa ćete ubrzo nakon obroka osetiti glad.

2. Jedite zeleno povrće. Namirnice kao što su salata, kupus, kelj ili brokoli imaju vrlo malo kalorija, zbog čega su veoma poželjne na trpezi.

3. Pojedite jabuku. Umesto da posegnete za poslasticom – uzmite jabuku, jer je to jedna od najefikasnijih namirnica za “hitno gašenje apetita”. Ovo voće pruža osećaj sitosti, a ne sadrži mnogo kalorija. Jabuke efikasno zaustavljaju glad jer su bogate biljnim vlaknima koja regulišu lučenje hormona zaduženih za apetit. Jabuke sadrže prirodne voćne šećere koji održavaju optimalan nivo glukoze u krvi i sprečavaju napade gladi.

4. Banana za užinu. Ova voćka sadrži materije koje regulišu probavu i ima nizak sadržaj masnoće (100 g banane sadrži 0,5% masti), ali gotovo trenutno stvara osećaj sitosti, pa je idealna za suzbijanje gladi. Sadrži svega 90 kalorija i svarljive ugljene hidrate, a pritom je odličan izvor kalijuma i drugih minerala koji pomažu normalno funkcionisanje nerava i mišića.

6. Žvaćite dugo i polako. Ovo je najčešći savet koji ćete čuti od nutricioniste, a to nije bez razloga. Ukoliko jedete lagano i dobro sažvaćete svaki zalogaj, poješćete manju količinu hrane pre nego što vaš mozak registruje sitost.

7. Nemojte izbegavati doručak. Jutarnji obrok obezbediće vam energiju za naporno jutro. Pored toga, pred ručak bićete manje gladni i poješćete manje hrane. Najbolje je da započnete dan muslijem u kombinaciji sa jogurtom ili voćnim sokom, ili pak sendvičom od integralnog hleba, ribe ili piletine i sezonskog povrća. Možete koristiti namaz poput niskomasne pavlake, tahinija (pasta od susama), humusa (namaz od leblebija sa začinima), pa čak i nešto kaloričnijeg putera od kikirikija. Koristite i razne vrste klica koje su odličan izvor minerala za ceo dan. Za slatki doručak možete koristiti med i marmeladu sa smanjenim sadržajem šećera (na primer od smokve), pločice od integralnih žitarica, pomorandže, banane, sveže ili sušene kajsije i šljive, suve smokve, badem i jezgrasto voće. Izbegavajte brzu hranu, peciva od belog brašna i industrijske namirnice sa aditivima.

8. Ne jedite “s nogu”. Obroke uzimajte isključivo sedeći za stolom jer ćete se lakše kontrolisati i vaš mozak će pravovremeno dobiti informaciju da ste siti. Nikada nemojte jesti stojeći kraj frižidera ili za radnim elementom u kuhinji, jer ćete pasti u iskušenje da uzmete još neku namirnicu koju niste planirali da pojedete. Iz istog razloga, izbegavajte da jedete dok gledate televizijski program, radite na računaru ili čitate novine.

9. Konzumirajte hranu bogatu vlaknima. Cerealije, pasulj, grašak, boranija, kukuruz, lan, susam i slična hrana izazivaju žeđ, a veća količina vode poboljšaće probavu, ubrzati metabolizma i izazvati duži osećaj sitosti.

10. Spavajte bar šest sati. Verovali ili ne, i spavanje utiče na osećaj sitosti. Nedostatak sna utiče na smanjenje leptina, proteinskog hormona u organizmu, koji signalizira kada je zadovoljen osećaj gladi. Potrebno je najmanje šest sati kvalitetnog sna.