Stalno nešto kukumačete: 10 životnih navika zbog kojih se osećate siromašno!

Ukoliko imate ove simptome, strah vas je od siromaštva i to vam blokira život…

Oskudica je stanje uma, petlja negativnih misli ukorenjenih u strahu. Ona nas sve proganja. Ne samo da se bojimo da li ćemo imati dovoljno, bojimo se da i mi nismo dovoljni. Mi se možemo čak bojati i sopstvenog savršenstva.

Strah uzrokuje teskobu, a nama se ne sviđa kako se onda osećamo. Poduzimamo mere da suzbijemo osećaj da nešto nije sasvim u redu. Bilo da preferiramo šoping, prejedanje, opijanje, pušenje ili borbu, naš “izbor droge” otupljuje našu fizičku ili emocionalnu bol i gunđanje koje osećamo iznutra.

Nalazimo privremeno olakšanje i menjamo ga za sreću. Ali odsustvo boli nije isto što i radost.

Ove misli temeljene na strahu mogu zamagliti našu sposobnost da donesemo čvrste odluke. Loši izbori na kraju vode do negativnih ishoda, koji dovode još više straha… i tako u krug.

Uskoro se nađemo zarobljeni u petlji oskudice. Osećate li i vi simptome oskudice?

Sigurno ne želite da proživite većinu svog života u oskudici. Važan deo izlaska iz oskudice je prepoznavanje da ste u njoj. Ovo su neki od uobičajenih znakova da vi ili neko vama blizak možda pati od oskudice i da je zaglavio u obrascu ponašanja koji mora da promeni.

1. Gomilanje stvari

Da li impulsivno kupujete i pribavljate još jedan predmet koji zauzima još prostora – prostora kojeg verovatno nemate? Kada pronađete mir sami sa sobom, lakše je obuzdati šoping.

2. Vezanost za stare stvari

Da li tvrdoglavo čuvate izlizanu ili nenosivu odeću i jedva korišćene stare uređaje? Vreme je da odbacite ono što vam više ne služi i napravite prostor za ono što vam koristi!

3. Druženje s napornim ljudima

Ako provodite previše vremena s ljudima koji vas iscrpljuju i dovode do toga da se loše osećate? Vreme je da se odmaknete od tih tzv. prijatelja i pronađete grupu ljudi koja vas inspirišu.

4. Previše radite

Ako radite prekovremeno i tako žrtvujete sebe i svoju porodicu, vreme je da preispitate šta vam je zaista važno.

5. Žalite se

Da li često pričate o svom nezadovoljstvu vezano za ono što vam nedostaje, što ne ide dobro, što vas muči? To je navika koju možete promeniti jednom kada ste je svesni i ponovo svoj život programirate za ispunjenje.

6. Gubite vreme

Da li vam pažnju odvuku tekstovi, imejlovi, kućni poslovi ili druge nebitne stvari? Usmerite svoje vreme i energiju u ono što zapravo želite izraziti.

7. Nered je oko vas

Da li živite u haosu, a žalite se kako ništa ne možete pronaći? Povratite svoju moć nad stvarima i napravite prostor koji istinski cenite.

8. Nedostatak doslednosti

Kad se ukaže prilika, da li je zanemarite i umesto toga se izvinjavate? To se takođe odražava u započinjanju projekata koje nikada ne dovršite.

9. Ne možete reći NE

Bilo da se radi o hrani, lekovima, seksu ili alkoholu, nedostaje vam samokontrola i dopuštate svojim zavisnostima da vas svladaju? Uvek želite ugoditi drugima i zbog toga ste u nemogućnosti da kažete ne bez obzira ko je u pitanju, bez obzira na ono što se traži od vas?

10. Uskraćujete sebi sitna zadovoljstva

Da li sebi uskraćujete male užitke u vašem životu? Čak i ako se osećate siromašno, kada lišavate sebe svake udobne stvari, to vam neće pomoći da uštedite više novca; to samo pojačava vaše razmišljanje o oskudici!

Ovo je samo popis pomoću kojeg ćete postati svesni nekih od načina na koji se oskudica može manifestovati u svakodnevnom životu.