Šta uzrokuje bore sem sunca

Svi znamo da je izlaganje UV zracima bez zaštite glavni uzrok bora…

Da li znate šta još može da izazove pojavu bora?

1. Pušenje

Ovo nije iznenađenje, jer nijedan organ u ljudskom telu nema koristi od pušenja. Nikotin koji se nalazi u cigaretama sužava krvne sudove u krajnjim slojevima kože i to dovodi do narušenog protoka krvi. Slab protok krvi znači manje hranljivih materija. Nikotin takođe sadrži hemikalije koje uništavaju kolagen!

2. Šećer

Kolači, bombone, keks, svež hleb i sve ukusne poslastice nisu dobre za vašu kožu. One sadrže šećer sa visokim glikemijskim indeksom koji se vezuje za elastin i kolagen i slabe ih. Sledeći put kad uzmete da jedete kolačić, dobro razmislite jer bi to moglo da izazove još jednu boru više!

3. Sapun

Sapuni sadrže visoku pH i uništavaju prirodne proteine i masti u koži. Sapuni čine da vaša koža postane suva i „dosadna”, a to će na kraju dovesti do pojave finih linija i bora. Sledeći put kada koristite sapun za pranje lica, koristite sapun koji je blag i pH-neutralan.

4. Stres

Kada ste pod stresom, vaše telo proizvodi više kortizola, a kortizol ubrzava starenje i izaziva upale. U današnjem vremenu, stres je neizbežan, ali pokušajte da pronađete opuštajuće aktivnosti i držite stres pod kontrolom!

5. San

San je veoma važan za lepu kožu. Kada spavate noću, vaša koža se regeneriše i popravlja i zato je važno da spavate najmanje osam sati svake noći. Manjak sna i spavanje na stomaku mogu izazvati nadutost oko očiju i bore.

6. Jo-jo dijeta

Jo-jo dijete su brze dijete koje nisu zdrave i često se izgubljeni kilogrami vrate brzo. Kada ste stalno na nezdravim dijetama, gubite i dobijate na težini, a vaša koža će se širiti i to će dovesti do pojave bora. Prestanite sa jo-jo dijetama ako ne želite da završite sa previše bora!