Šta se može desiti ako jedete beli luk na prazan stomak?

Vekovima unazad, beli luk se smatra namirnicom bogatom mnogim vitaminima. Zbog svoje velike delotvornosti, on se pored ishrane, može naći u medicini. Najčešće se koristi kako bi sprečio probleme digestivnog trakta, nedostatka energije, probleme sa disanjem.

Ljudi se belim lukom bore protiv hipertenzije (visoki krvni pritisak), srčanih bolesti, raka debelog creva, prostate, pluća, želuca, dojke i protiv hemoroida. U alternativnoj medicini važi pravilo da se beli luk konzumira na prazan želudac, kada ste gladni, jer na taj način dopuštate njegovim svojstvima da odmah unište sve toksine koji se nađu u organizmu, a dospeli su putem namirnica.

Beli luk služi protiv proliva i smirivanja želuca usled preteranog stresa. Dajemo vam nekoliko recepata kako da svoj organizam osvežite i učinite zdravijim.

1. BRONHITIS: Pomešajte 40 g naseckanog luka sa 100 ml 90-postotnog alkohola. Smesu stavite u staklenu posudu, zatvorite i pustite da odstoji 5 dana, pa zatim procedite. Narodna medicina savetuje da uzmete jednu kašiku dnevno i tegobe koje vas muče će nestati.

2. ASTMA: Dodajte 15 – 30 kapi ekstrata belog luka u čašu tople vode i pijte taj napitak svakodnevno minimum 3 puta.

3. HEMOROIDI: ili problemi sa stolicom: U proključalu vodu stavite pola glavice belog luka iseckanog na sitne komade, a zatim kad se napitak ohladi popijte ga 2 puta dnevno (ujutro pre doručka i uveče pred spavanje).

Beli luk se iz ishrane ističe od ostalih namirnica jer je delotvoran, ali svakako ga ne smatrajte namirnicom koja može izlečiti sve. Kako biste otklonili svaki problem koji napada vaše telo, neophodna je i konsultacija sa lekarom.