Šta se desi kada PRESTANETE da pijete alkohol?

Vaša večernja čaša vina pretvorila se u dve ili tri? Ili prekomerno uživanje u pivu dokazujete pivskim stomakom? Odvikavanje od alkohola može biti jako teško, ali ono što dobijate time čini da se trud isplati, kaže Dejmon Raskin, specijalista za bolesti zavisnosti.

– Ako napravite pauzu od alkohola makar i na nekoliko nedelja, to će dobro uticati na vaš organizam pogotovo ako pijete više od preporučenog dnevnog limita – kaže doktor Raskin. (Preporučeni dnevni limit za žene je jedno piće, a za muškarce dva.)

Takođe, ako konzumiranje alkohola utiče na vaš posao ili na privatan život, vreme je da usporite. Evo šta će se desiti ako dignete ruke od alkohola.

1. IMAĆETE KVALITETNIJI SAN

U nedavnoj studiji časopisa „Alcoholism: Clinical & Experimental Research”, otkriveno je da konzumiranje alkohola pre odlaska na spavanje pojačava alfa talase u mozgu – vrstu moždane aktivnosti koja se obično odvija kada ste budni i odmarate. Rezultat? Poremećen san. I dok alkohol može pomoći ljudima da brže zaspe u početku, on dosta poremeti kvalitet sna nakon tog početnog perioda odmaranja. Okretaćete se i prevrtati po krevetu, a ako prestanete da pijete alkohol, spavaćete mnogo bolje i biti svežiji i odmorniji. Efekti boljeg sna: poboljšano raspoloženje, koncentracija i mentalne sposobnosti.

2. JEŠĆETE MANJE ZA VEČEROM

Sudeći po studiji objavljenoj u časopisu „American Journal of Nutrition”, alkohol je jedan od najvećih uzroka prekomernog unosa hrane. Objašnjenje može biti u tome što alkohol pojačava naša čula pa su tako istraživači otkrili da žene koje popiju po koje piće pojedu 30 odsto više hrane od onih koje nisu pile alkohol. Čak i mala količina alkohola povećava moždanu aktivnost u hipotalamusu i čini ga osetljivijim na miris hrane i samim tim tera nas da jedemo više.

3. POJAČANA ŽELJA ZA SLATKIŠIMA

– Šećer povećava nivo hormona dopamina koji pojačava osećaje zadovoljstva, kaže Raskin.

Alkohol čini isto. Prema tome, postoji velika mogućnost da kada prestanete da konzumirate tu supstancu koja vas čini srećnim, posegnete za dostojnom zamenom. Nemojte se čuditi kada pokušate to uživanje koje vam je pružala čašica omiljenog pića da zamenite nečim slatkim.
4. IZGUBIĆETE NA KILAŽI

Alkohol na prikriven način uvećava dnevni unos kalorija, a da to ni ne primetite. Jedna margarita sadrži više od 300 kalorija i to većinom od šećera! Jedna studija otkrila je da muškarci koji piju „umerenu“ količinu alkohola na dnevnoj bazi unesu dodatne 433 kalorije. Za žene, ova cifra je 300. Ako izbacite alkohol i naravno, ne zamenite ga slatkišima, počećete da gubite na kilaži bez naročitog truda.

5. BESPREKORAN TEN

Ako ostavite piće, kroz samo nekoliko dana, primetićete da vaša koža izgleda svežije i hidrirano. To je zato što je alkohol diuretik i tera vas da češće mokrite, kaže Raskin. Alkohol takođe smanjuje proizvodnju antidiuretskog hormona koji pomaže telu da apsorbuje vodu. (Manje vode u telu čini kožu suvom i ispucalom.) Suvi obrazi i perutanje oko nosa počeće lagano da nestaje, a druga oboljenja kože poput peruti, ekcema i rozacee će se poboljšati.

6. IMAĆETE VIŠE NOVCA

Alkohol, a pogotovu flaša kvalitetnog viskija ili konjaka, jako je skupa zanimacija. Zastanite i stavite sve na papir, a ono što ćete otkriti će vam otvoriti oči.
7. RIZIK ZA RAK ĆE SE SMANJITI

Sudeći po Nacionalnom institutu za rak, konzumiranje alkohola vezuje se da povećan rizik od dobijanja raka usta, jetre, dojke, debelog creva i rektuma. Što više pijete, rizik se povećava. Sa druge strane, više studija utvrdilo je da umereno konzumiranje alkohola može da smanji šanse za srčane probleme. Još istraživanja pokazalo je da se rizik za šlog, dijabetes i smrt može neznatno povećati ako se potpuno odreknete alkohola – pod uslovom da ste konzumirali alkohol umereno pre nego što ste prestali.