Šta pojesti na poslu za više energije i vitku liniju

Naporno radite svakog dana, ali i svaki dan slušate pitanja vaših kolega “Šta ćemo danas jesti?”. Ah, to je pitanje koje vas uvek tera na razmišljanje. Konačno ste izabrali? Naravno, grickalice, pljeskavica, tost, pecivo, itd… U svakom slučaju grešite.

I na poslu možete da se hranite zdravo. Dovoljno je da masno lisnato testo zamenite niskokaloričnim integralnim hlebom i žitaricama, koji će vas brzo zasititi, i salatama. Za samo pet minuta možete da napravite ukusnu, a zdravu kombinaciju povrća, mladog sira, belog mesa ili tunjevine. Imajte na umu da salate od testenine i krompira sadrže mnogo ugljenih hidrata, što znači da nisu ništa bolje od sendviča.
NE ZAPOSTAVLJAJTE SOJU
I soja je odličan izbor zato što štiti srce i snižava holesterol, a posebno se preporučuje ženama kao dobar izvor kalcijuma i vitamina B grupe. Kako sad na pijacama imate bogatu ponudu povrća, kod kuće možete brzo napraviti dobar ručak koji ćete poneti na posao. Recimo, obarite povrće i pomešajte ga s kockicama sojinog sira i krupno seckanim pečurkama i dobićete zdrav i hranljiv obrok.
Uvek doručkujte jer preskakanjem ovog obroka mozak ostaje bez glukoze, svog najznačajnijeg energenta, što rezultira umorom, bezvoljnošću i padom koncentracije. Dobar doručak mora biti obilan, ali ne i prejak. Jedan od najzdravijih i nutritivno najizbalansiranijih jutarnjih obroka svakako je musli. Kombinacija raznih žitarica u njemu, a naročito koštunjavih plodova, pomaže snižavanju holesterola. Još ako mu dodate komadiće svežeg voća, dobićete zdrav doručak koji će vas snabdeti energijom tokom celog prepodneva.
NAPRAVITE ZDRAV SENDVIČ
Ukoliko ne možete bez sendviča, pravite ih od integralnog hleba, s tunjevinom, piletinom, ćuretinom, šniclama od soje i svežim povrćem. Kao namaz, umesto maslaca, koristite svež sir, obranu pavlaku ili pastu od soje.
Gojazne osobe često govore da ne uspevaju da smršaju jer dosta vremena provode na poslu, a tamo ne mogu zdravo da se hrane. Onda gladuju misleći da će tako smršati. Međutim, napadi užasne gladi su frustrirajući faktor jer glad podstiče loše raspoloženje i posle izgladnjivanja predstoji nekontrolisano prejedanje.
Zaposlenima koji žele da smršaju naša sagovornica savetuje da jedu što ćešće, i to male obroke. Za njih je, kaže, idealan bareni brokoli jer je niskokaloričan, brzo zasiti i vrlo je zdrav jer sadrži dosta folne kiseline.
Za ručak jedite što više zelenog i zeljastog povrća, kupus salatu i salatu od svežeg spanaća. Dobra je i artičoka, koja stimuliše izlučivanje žuči, te tako povećava uklanjanje nakupljenih toksina u organizmu.