
Bez obzira na to da li bol osećate u kolenu, ramenu ili kičmi, postoji jedan moćan sastojak koji će Vam pomoći da ublažite bol i ojačate hrskavicu oko zglobova: želatin. Daćemo Vam recept za domaći napitak pomoću koga ćete iskoristiti benefite želatina bez da unosite štetne sastojke.
Želatin je stub svih zglobova
OKRENI TOČAK SREĆE I OSVOJI DO 40 % POPUSTA NA SPRINGWELL-U, SAMO TREBA DA SAČEKATE 30 SEKUNDI DA BI SE OTVORIO TOČAK ZA POPUSTE.
U mnogim bolnicama skoro svi obroci sadrže želatin makar u malim količinama. Želatin se dobija kuvanjem kosti, hrskavice i kože životinja. Ima vlaknastu strukturu i povezuje mišiće, kosti i kožu. Sastoji se od aminokiselina jer 98-99% njegove strukutre čine proteini. Dokazano je da poboljšava strukturu i oslobađa bbolova u kostima i zglobovima i jača hrskavicu. Želatin se može naći u više oblika od pilula do praha. Životinjskog je porekla i dobija se iz goveđeg, pilećeg ili svinjskog mesa.
Nabrojaćemo razne oblike želatina:
Želatin u prahu – najlakše se koristi u pripremi recepata.
Kolagen u prahu – najlakše se meša sa toplom i hladnom vodom, pa čak i u pripremi jela. Kolagen se često koristi kao začin, jer se lako meša.
Morski kolagen – morski kolagen deluje slično kao kolagen u prahu, ali se dobija od kostiju, hrskavice i kože morskih životinja. Podoban je za osobe koje ne konzumiraju goveđe ili svinjsko meso.
Pri izboru brenda, kao i kod svih proizvoda životinjskog porekla, treba obratiti pažnju na kvalitet. Imajte u vidu
- Poreklo – neophodno je da životinje od kojih se kolagen dobija budu hranjene prirodnom hranom
- Pašnjake na kojima se hrane – izbegavajte pašnjake koji se tretiraju hemikalijama i pesticidima.
Želatin i kolagen u prahu nemaju jak ukus, ali se mogu dodati brojnim receptima za poboljšanje ukusa, ali i u zdravstvene svhe.