Šta je najmlađima potrebno za zimovanje?

Mališani se raduju snegu i snežnim čarolijama, a pogotovo kada ih odvedete na planinu, gde mogu da “luduju” po ceo dan. Ovo zadovoljstvo je ujedno i briga za roditelje, jer strahuju da im se deca ne prehlade ili ne povrede. Lekari preporučuju boravak na planini od najmlađeg uzrasta, jer je blagotvoran po zdravlje, ali savetuju mamama i tatama da vode računa o nekoliko važnih “sitnica”.

* Ne zaboravite da im spakujete punu opremu: nepromočive čizme, vodootpornu odeću, kapu, šal i rukavice, jer je važno da mališani ostanu suvi. Iako je ovo priličan izdatak za kućni budžet, trebalo bi da znate da su mokre noge i glava veoma opasni.

* Mnogi pre izgore na planini, nego na moru, zato što zaboravljaju da su na visinama, a nisu kupili kremu za sunčanje, koja je neophodna na zimskom suncu (najmanje faktor 15), kao i naočare sa zaštitom. Svetlo se reflektuje od snega, što može da bude veoma neprijatno i opasno za klince.

* U toku dana ih podsećajte da piju što više tečnosti, kako ne bi dehidrirali. Topli čajevi i voće su preventiva prehlade, pa neka ih konzumiraju što češće.

* Vodite računa o stazama na kojima se sankate, da li su pod ledom ili ima mnogo rupa, kako biste sprečili povrede.