Ja pravim pića sa kefirom i retko pravim zamrznute preparate od kefira (ekvivalent sladoleda). Ovaj recept je predložila “Nacionalna asocijacija za sladoled od višanja i smrznutog kefira.”
Pozajmio sam mašinu za pravljenje sladoleda od mog prijatelja, napravio nekoliko izmena u sastojcima, jer ja nisam veliki ljubitelj višanja (više volim borovnice) i ja pravim svoj sopstveni kefir (originalni recept prvobitno sam koristio od kefira kupljenog u prodavnici), i počeo sam da pravim svoj sladoled od kefira.
Sastojci:
– 1 šolja kefirnog mleka
– 1/2 šolje krema
– 2 umućena belanca
– 1/2 šolje kristal šećera
– 3 kašike meda
– 1 kašičica vanile
– 1 šolja smrznutih borovnica
Uputstvo:
– Umutiti belanca i šećer dok se ne formiraju meki vrhovi
– Stavite krem i produžite mešati
– Dodajte borovnice, vanilu i med u kremastu smesu
– Koristite mašinu za sladoled kao što je navedeno u uputstvu
– Ako nešto ostane, stavite u zamrzivač u činiji, pokrite sa plastikom, stavite poklopac i čuvajte u zamrzivaču
Moje mišljenje? Bolje i definitivno zdravije od običnog mlečnog sladoleda!