Simptomi koji ukazuju da imate problem sa štitnom žlezdom

Preumorni ste, gojite se i ne možete da se koncentrišete? Sve to bi moglo da upućuje na probleme sa tom malom žlezdom u vratu.

 

Evo nekoliko simptoma koji upućuju da biste kod lekara da proveri rad štitne žlezde:

 

Iscrpljeni ste – Osećaj iscrpljenosti može biti povezan sa brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost sa hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stavaranja premalo hormona štinjače. Ako ste umorni čim se probudite, čak i nakon što ste celu noć kvalitetno spavali, to bi moglo da znači da vam štitnjača ne radi dovoljno dobro.

 

Osećate se bezvoljno –  Osećaj tuge i bezvoljnosti može biti povezan sa simptomom hipotireoze. Hormon štinjače može imati uticaj na nivo ‘hormona sreće’, serotonina, u mozgu.

 

Nervozni ste i nestrpljivi –  Teskoba i ‘čudan osećaj’ može biti povezan sa hipertireozom, kada štitnjača proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima vaš organizam može biti u petoj brzini. Ako se ne možete opustiti, štitnjača bi mogla biti u ‘hiper’ modu.

 

Apetit i ukus hrane su se promenili –  Povećani apetit može bit znak hipertireoze, jer se zbog previše hormona štinjače možete stalno osećati gladni. Usporena štinjača, s druge strane, može se poigrati sa ukusima i mirisima hrane.

 

Zbunjeni ste – To može biti uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitnjače. Kod previše hormona štitnjače možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravnost i uopšteno ‘ rupe ‘ u sećanju. Žene to često pogrešno pripisuju menopauzi.

 

Izgubili ste interes za seks – Malo ili nimalo želje za seksualnim životom može biti posledica poremećaja štitne žlezde. Premalo hormona štinjače može uticati na nizak libido, ali kumulativni uticaj drugih simptoma hipotireoze – debljanje, nedostatak energije, bol u telu – takođe igraju veliku ulogu.

 

Lepršavi ste i zagrejani – Taj lepršavi osećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osećati kao da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osećate u grudima ili kada dodirnete pulsne tačke u grlu ili vratu. Lupanje srca može biti znak hipertireoze.

 

Suva koža – Suva koža koja se ljušti može biti znak hipotireoze. Promene u teksturi kože i izgledu povezani su sa usporenim metabolizmom, što može smanjiti znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suva. Takođe, nokti postanu krti i neravni.

 

Poremećen menstrualni ciklus – Duže menstruacije sa jačim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dve menstruacije.

 

S hipertireozom, visokog nivoa hormona čine neregularnost menstruacije na drugačiji način. Krvarenje je blaže i kraće traje, a razmak između menstruacija je veći.

 

Bolni ekstremiteti ili mišići-  Ako imate iznenadne osećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao biti znak hipotireoze. Tokom vremena, premalo hormona štitne žlezde može da ošteti nerve koji iz mozga i kičmene moždine šalju signale kroz telo. Rezultat su neobjašnjena probadanja i trnci.

 

Poremećeno regulisanje telesne temperature – Osećaj hladnoće povezan je sa hipotireozom. Usporavanje sistema uzrokovan usporenim radom štitne žlezde znači da su ćelije potrošile manje neergije. Manje energije znači manje toplote. S druge strane, preterana aktivnost štitne žlezde tera stanice da proizvode energiju u petoj brzini. Zato je osobama sa hipertireozom ponekad vruće i preterano se znoje.

 

Promukli ste i imate čudan osećaj u vratu – Promene u glasu ili osećaj knedle u grlu povezani su sa poremećajem štitnjače. Dobro pogledajte vrat da vidite ima li znakova oticanja štitnjače. Koristeći ručno ogledalo, gledajte grlo dok gutate vodu. Gledajte postoji li bilo kakva ispupčenja ili izbočine u području štitne žlezde, koja je ispod grkljana. Ako vidite bilo šta sumnjivo, obratite se lekaru.

 

Visok holesterol – Visok nivo lošeg holesterola koji nisu reagovali na ishranu, vežbanje ili lekove, povezani su sa hipotireozom. Povišene nivoe lošeg holesterola mogu biti uzrokovane lenjom štitnjačom i razlog su za zabrinutost. Nelečena hipotireoza može dovesti do srčanih problema, uključujući prošireno srce i srčani udar.