Šest Mesta Koje Treba Da Posetite Kad Se Pandemija Završi

Pošto smo zatvoreni u svojim stanovima i nećemo skoro putovati, pravo je vreme da maštamo o mestima koja bismo voleli da posetimo. A pošto, izgleda, kraj pandemije neće skoro, možemo da se prepustimo maštanjima, ne vodeći računa o udaljenosti, ceni i putnim komplikacijama.

Preporučujemo vam šest mesta (po jedno sa svakog kontinenta) koja su veoma zanimljiva, a nisu opštepoznata ni zatrpana turistima.

SANTA CRUZ DEL ISLOTE (Kolumbija)

Ovo je veštačko ostrvo u Karipskom moru poznato po tome što je jedno od najgušće naseljenih mesta na svetu. Na ostrvu dugom dvesta mestara i širokom sto dvadeset metara živi 1,247 ljudi. Na ostrvu postoje ambulanta i škola, a energijom se u celosti snabdeva preko solarnih panela. Možete da ga obiđete, ali ne možete da odsednete, jer pretpostavljate da je nedostatk prostora priličan problem i nisu hteli da ga troše na hotel. Ali možda možete da se smestite kod neke od devedeset sedam porodica koje tamo žive.

OKRENI TOČAK SREĆE I OSVOJI DO 40 % POPUSTA NA SPRINGWELL-U, SAMO TREBA DA SAČEKATE 30 SEKUNDI DA BI SE OTVORIO TOČAK ZA POPUSTE.

ZA POČETAK KLIKNITE OVDE

SPOMENIK LUDOM KONJU (Južna Dakota, SAD)

Većina nas zna za četiri američka predsednika uklesana u planinu Rašmor. Mnogo manje je poznat projekat da poglavica Sijuksa Ludi Konj dobije svoj memorijal. Spomenik je zamišljen grandiozno i sporo napreduje, suled nedostatka sredstava.

Takođe, podelio je Indijance – jedni smatraju da spomenik treba završiti, jer američki domoroci zaslužuju obeležje koje će svedočiti o njihovom nekadašnjem vlasništvu nad kontinentom, dok drugi smatraju da je skrnavljenje planine nešto što Ludi Konj nikada ne bi poželeo u svoje ime.

JEZERO DURANKULAK (Bugarska)

Jezero se nalazi u samom uglu, podjednako udaljeno od crnomorske obale i granice sa Rumunijom. Naučnici ga nazivaju bugarskom Trojom. Na dva ostrva otkriveni su ostaci neolitskih naselja starih više od šest hiljada godina.

Smatra se da su ljudi koji su ih izgradili savremenici onih koji su podigli metropolu na mestu današnje Vinče i da su među njima mogle postojati trgovačke veze i razmena tehnologija.

„VRATA PAKLA“ (Derveze, Turkmenistan)

Ovo mesto je nastalo urušavanjem tla u jamu sa prirodnim gasom. Da bi sprečili širenje metana, naučnici su je 1971. godine zapalili. Jama prečnika sedamdeset metara i dubine trideset metara od tada je neprekidno u plamenu.

Noću izgleda kao vatreno oko u beskrajnoj tami stepe. Turkmenistanska vlada dozvoljava turističke posete uz vodiče. Turisti se smeštaju u šatorima, stotinak metara od oboda jame.

ULURU (Severna teritorija, Australija)

Ovo mesto je dugo nazivano Ejers Rok, kako su ga nazvali beli doseljenici. Ali u skorije vreme preovladava aboridžinski naziv – Uluru. To je krečnjačka formacija koja se izdiže oko 350 metara iznad beskrajne i ravne pustinje. Pošto je tako primetna, stena je vekovima bila sveto mesto domorodaca i veoma su nesrećni što se turisti penju po njihovoj svetoj steni. Ali nemaju ništa protiv da dođete da je vidite i dodirnete.

PESTANA EKVADOR (Rolas, Sao Tome i Principe)

Pestana Ekvador je rizort kroz koji prolazi ekvator. Nalazi se na ostrvcetu Rolas, južno od San Tomea i na njemu živi osamdesetak ljudi. Boravak u rizortu vam pruža jedinstvenu priliku da opkoračite ekvator i uživate u pogledu na more i okolna ostrva.

Eto – kad se karantin završi, put pod noge. Ako i ne odete na sva mesta, biće nam drago da smo vam ih otkrili.