Saznajte više o mineralima… Zašto su važni za naše zdravlje … Koji mineral čemu služi?

Različiti minerali imaju i različite prednosti, pa se nijedan ne može smatrati manje ili više korisnim od drugog. Svi minerali, čak i oni u tragovima, važni su za normalno funkcionisanje tela. Većina tih nutrijenata pomaže u metabolizmu tela, balansiranju vode i održavanju zdravlja kostiju, ali oni mogu učestvovati i u stotinama drugih načina da ojačate vaše zdravlje.

Bor

Ovaj mineral igra vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, moždanih funkcija, seksualnog zdravlja, prevenciji raka, lečenju Alcheimerove bolesti, i smanjenju bola u mišićima.

Kalcijum

I kalcijum održava zdravlje kostiju (sprečava osteoporozu), ublažava artritis, poboljšava zdravlje zuba, leči nesanicu, ublažava predmenstrualne bolove i grčeve, a osim toga, važan je u prevenciji i lečenju gojaznosti, raka debelog creva, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

Hrom

Hrom je važan za unos glukoze u telo, posebno za osobe koje pate od dijabetesa. Povećava unos glukoze od strane ćelija, koja stimuliše masne kiseline i sintezu holesterola, i iako se obje smatraju negativnim komponentama za zdravlje, one su zapravo bitne u malim količinama za funkcionalan, zdrav život.

Gvožđe

Ovo je ključni element za stvaranje hemoglobina, metabolizam tela, mišićne aktivnosti, anemiju, moždane funkcije, jačanje imuniteta, nesanicu i regulaciju telesne temperature. Primarna uloga gvožđa u telu odnosi se na stvaranje hemoglobina, koji garantuje cirkulaciju krvi i oksigenaciju različitih sistema organa. Zbog nedostatka gvožđa dolazi do anemije koja se manifestuje kroz slabosti mišića, umor, gastrointestinalne i kognitivne poremećaje.

Magnezijum

Magnezijum može regulisati visok krvni pritisak, sprečiti srčani udar, pomoći u lečenju alkoholizma, oboljenja kostiju, grčeva, dijabetesa, pomoći u menopauzi i trudnoći. Takođe, njegov značaj je velik i u smanjenju anksioznosti i stresa, te je usko povezan sa smanjenjem nesanice, a sve zbog njegove enzimske uloge u oslobađanju hormona koji smiruju telo i izazivaju san.

Jod

Jod može ublažiti gušavost, fibrocistične bolesti dojke, stanja kože i rak, dok poboljšava i negu kose, štiti u trudnoći i poboljšava metabolizam tela.

Fosfor

Ovaj mineral smanjuje slabost mišića, poboljšava zdravlje kostiju, povećava funkcije mozga, pomaže u zaštiti zuba i ublažava seksualnu slabost.

Mangan

Mangan igra važnu ulogu u upravljanju metabolizmom, osteoporozom, smanjuje umor i upale, te poboljšava funkciju mozga.

Bakar

Ovaj mineral poboljšava funkciju mozga, umiruje artritis, pomaže u nezi kože, otklanja infekcije grla, ispravlja nedostatak hemoglobina, sprečava bolesti srca, te jača imunitet.

Kalijum

Kalijum može povećati šećer u krvi, regulisati krvni pritisak, sprečiti bolesti srca, povećati protok vode u telu, ublažiti poremećaje mišića i grčeve, te poboljšati rad mozga i bubrega. Kao vazodilatator, smanjuje napetost u krvnim sudovima, i osigurava pravilnu distribuciju kiseonika u sisteme vitalnih organa.