Samo za dame: Kako da vas nikada ne bole noge od visokih potpetica

Visoke štikle ne samo da vas čine modernom i seksi nego vam daju visinu a samim tim i samopouzdanje. Međutim, visoke potpetice uvek su imale lošu reputaciju zbog mnogih zdravstvenih problema koje žene imaju ukoliko ih nose tokom dužeg vremenskog perioda. Tačno je da nošenje potpetica izaziva loše držanje, oslabljuje noge i stvara bol u leđima. Pročitajte šta je potrebno uraditi kako biste izbegli bol u nogama.

Izaberite razumnu visinu štikli

Nemojte da posežete za nenormalno visokim štiklama u kojima će vam klecati noge i zbog kojih ćete morati da se pridržavate za nekoga ili nešto dok hodate. Izaberite razumnu visinu tako da možete normalno da hodate.

Izujte se i odmorite stopala

Dobro je da s vremena na vreme stopalima pružite zasluženi odmor. Izujte štikle i podignite noge. Na taj način ćete omogućiti i leđima da se opuste.

Kupite kvalitetne štikle

One ne stvaraju toliki bol, jer su dobro dizajnirane. Ipak, takve cipele nisu svuda dostupne. U proizvodnju kvalitetnijih cipela sa štiklom se ulaže veći napor, pa su samim tim prijatnije za vaša stopala.

Nemojte nositi štikle ukoliko treba dugo da se krećete ili stojite

Ako više sati treba da provedete noseći štikle, noge će vas sigurno zaboleti, kao i leđa. Zato, uvek sa sobom nosite i rezervne ravne cipele u koje možete da se preobujete i makar malo odmorite svoja stopala.

Koristite uloške za cipele

Oni u velikoj meri oslobađaju pritisak koji deluje na stopala kada nosimo štikle. Stopala znatno manje bole sa ovim ulošcima.

Kupite cipele koje napred imaju malu platformu

Ovakve cipele će vam pomoći u ordžavanju ravnoteže i sprečiće da vam se leđa krive pod nenormalnim uglom.